• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul Republicii Moldova a alocat 200 milioane de lei pentru a ajuta fermierii mici și micro

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii din Republica Moldova vor fi susținuți financiar de Guvern pentru a-și acoperi cheltuielile din activitățile din agricultură. Executivul a alocat 200 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru a-i sprijini pe producătorii agricoli mici și micro, afectați de crizele din 2022. Prin intermediul acestei inițiative, 2.192 de fermieri vor fi ajutați să evite intrarea în insolvabilitate.

    Secretarul de stat Vasile Șarban și Diana Coșalîc, director adjunct la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), au ținut marți, 7 noiembrie, un briefing de presă pentru a prezenta detalii referitoare la alocarea ajutorului financiar destinat fermierilor afectați de crizele din 2022. Fermierii mici și micro vor fi ajutați financiar de Guvern pentru a-și acoperi parțial cheltuielile cu pregătirea terenului și întreținerea culturilor din prima grupă.

    Vasile Sarban si Diana Cosalic, secretar de stat, respectiv director adjunct AIPA
    Ajutor pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate de fermierii moldoveni

    200 milioane de lei pentru fermierii mici și micro

    Vasile Șarban a anunțat că Guvernul a alocat 200 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a susține producătorii agricoli mici și micro, ajutor pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate la pregătirea terenului și întreținerea culturilor din prima grupă. Acest sprijin va contribui la evitarea intrării în insolvabilitate a 2.192 de fermieri care gestionează suprafețe de până la 1500 de hectare.

    În calculul sumelor destinate sprijinului, se va ține cont de coeficientul de categorisire a fermierului, în funcție de suprafața deținută:

    – Până la 100 de hectare, k = 1,0;
    – De la 101 la 300 de hectare, k = 0,9;
    – De la 301 la 600 de hectare, k = 0,8;
    – De la 601 la 1000 de hectare, k = 0,7;
    – De la 1.001 la 1500 de hectare, k = 0,6;
    – Peste 1.501 de hectare, k = 0,0.

    Cuantumul ajutorului financiar per hectar se calculează în funcție de sursele financiare disponibile și de suprafața totală eligibilă, iar apoi se înmulțește cu suprafața eligibilă per beneficiar.

    AIPA a primit 2.202 cereri pentru acordarea ajutorului financiar, iar suprafața de teren declarată a fost de 601,2 mii hectare, cu 220,5 mii hectare ocupate cu culturi cerealiere, incluzând grâu, orz, ovăz și triticale. Suprafața eligibilă preliminară pentru calcularea ajutorului financiar constituie 164,8 mii hectare.

    Diana Coșalîc a informat că AIPA a finalizat verificarea și stabilirea suprafețelor eligibile preliminare, întocmind o listă preliminară a beneficiarilor pe pagina oficială web a Agenției. Conform legislației, AIPA este responsabilă de recepționarea cererilor, determinarea suprafeței eligibile și stabilirea cuantumului financiar per hectar.

    „Potențialii beneficiari au posibilitatea să reacționeze la notificarea publică în termen de 5 zile, în cazul în care nu sunt de acord cu suprafața eligibilă calculată preliminar. În absența reacției, aceasta va fi considerată ca acceptare tacită și se va lua ca bază pentru calcularea ajutorului financiar per beneficiar”, s-a arătat în comunicatul publicat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.

    Această inițiativă vine în sprijinul fermierilor afectați de costurile ridicate de producție și scăderea prețurilor de comercializare, contribuind astfel la diminuarea acestor provocări economice în sectorul agricol.

    Lista potențialilor beneficiari ai ajutorului financiar a fermierilor afectați de situația dificilă din 2022 poate fi consultată aici.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024