Guvernul Republicii Moldova nu are bani la buget să compenseze costurile fermierilor cu îngrășăminte
Iana Gore -Guvernul Republicii Moldova nu va compensa costurile fermierilor cu îngrășăminte, în ciuda apelurilor de către aceștia, deoarece, nu sunt bani în buget. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei Parlamentare și Industrie Alimentară, Vladimir Bolea.
Deputatul PAS a declarat că statul a ales o altă cale și anume aceea de a plăti dobânda la creditele luate pentru utilajele motorizate, transmite cotidianul.ro.
„Nu (am compensat cheltuielile la fertilizanți), pentru că nu există potențial financiar de la buget pentru această măsură. În schimb, s-a luat decizia ca agricultorii să poată să-și ia credite pentru mijloace rulante. Dobânda prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) de la 100.000 de lei echivalent a (5.000 de euro) pentru mijloacele rulante s-a majorat până la 200.000 de lei (10.000 de euro)”, a declarat deputatul Vladimir Bolea.
Agricultorii s-au arătat revoltați de faptul că Guvernul nu a prevăzut în modificările operate la Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural restituirea parțială a cheltuielilor pentru îngrășăminte, prețul cărora a crescut considerabil în acest an. Reprezentantul Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, susține că dacă acest ajutor nu va fi acordat, atunci în toamnă va fi un deficit mare de producție agricolă.
”Suntem foarte indignați, fiindcă noi am cerut 30% din costul la fertilizanți în baza facturilor de procurare, dar nici nu s-a discutat. În cazul în care avem precipitații foarte slabe și suprafețele de culturi de toamnă sunt în jumătate cum trebuiau să fie și dacă nu le mai dăm îngrășăminte și nu le pregătim tehnologic așa cum trebuie, riscăm în toamnă să ajungem cu un deficit mare de producție”, explică Plămădeală.
În Uniunea Europeană, prima țară care a anunțat oficial că va acorda subvenție pentru îngrășăminte este Polonia. Statul polonez a primit acordul Comisiei Europene pentru a plăti fermierilor acest sprijin ce se va ridica la 107 euro pentru terenul agricol și la 53,5 euro pentru pășuni și pajiști. Subvenția la îngrășăminte se va acorda fermierilor polonezi pentru primele 50 de hectare.