Igor Grigoriev: Exportul de cereale din R. Moldova s-a redus cu 60% din cauza războiului din Ucraina
Iana Gore -Exportul de cereale din R. Moldova a scăzut cu peste 60%, de la începutul războiului din Ucraina. Exportatorii menționează că din cauza invaziei regionale din țara vecină a lovit direct economia din țara noastră, inclusiv exportul și importul.
Până în prezent, cerealele din Moldova erau exportate, în cea mai mare parte, prin porturile maritime din Ucraina, care astăzi sunt blocate. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește transportul cerealelor cu trenul. Astfel, producătorii nu au alte căi prin care să-și transporte marfa și stau cu ea în depozite.
Dacă înainte de război Moldova exporta în jur de 250.000-300.000 de tone de cereale anual, acum se va ajunge la aproximativ 150.000 de tone. Estimările au fost prezentate de Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, în cadrul unor dezbateri publice, desfășurate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Igor Grigoriev spune că sunt mari pierderi, după ce accesul către acestea a fost blocat.
“Conexiunea cu Ucraina era cu mult mai mare și astăzi noi trebuie să compensăm toată această conexiune. Producția cerealieră mergea la porturile ucrainene, porturile Odessa, Iujnoe, Cernomorsk și Reni. Astăzi porturile acestea nu lucrează, lucrează doar Reni în volum de 20%, față de cum lucra până la război”, a declarat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” din Republica Moldova.
În cadrul unei discuții pe care au avut-o astăzi cu autoritățile, exportatorii s-au plâns că acum trebuie să caute alte căi prin care să-și scoată marfa din depozite.
“Toate aceste infrastructuri sau capacități logistice trebuiesc înlocuite. Ca să le înlocuim, o singură cale avem: România. Sau prin teritoriul României spre alte țări din Europa sau prin porturile Constanța-Giurgiulești spre alte țări din bazinul Mării Negre sau din bazinul Mării Mediterane”, a mai spus Igor Grigoriev.
Totodată, Igor Grigoriev a subliniat că e nevoie ca albiile râurilor Prut și Nistru să fie curățate. Ele sunt navigabile, dar nu pot permite decât trecerea barjelor, nu și a navelor mai mari, din cauza adâncimii mici a apei. Asociațiile de agricultori sunt gata să contribuie cu expertiză și cu bani pentru derularea unor astfel de programe.