Întreprinderea de stat Moldosuinhibrid va fi lichidată!
Iana Gore -Pentru întreprinderea de porci ”Moldosuinhibrid”, după un an de intentare a procesului de insolvabilitate, instanța de judecată a decis încetarea procedurii de restructurare față de acest debitor. Cauza ar fi datoriile uriașe acumulate.
De aceea, instanța de insolvabilitate a dispus debitorului Întreprinderea de Stat pentru Cercetare în Selecţia şi Hibridarea Suinelor ”Moldsuinhibrid”, cu sediul în orașul Orhei, cu valorificarea și lichidarea masei debitoare. Totodată, instanța a desemnat în funcția de lichidator al ”Moldosuinhibrid” pe Irina Selevestru, cu atribuțiile prevăzute la art. 66 din Legea insolvabilităţii nr. 149/2012, inclusiv valorificarea și lichidarea masei debitoare, transmite Mold-Street.
Motivul intentării procesului de insolvabilitate, iar acum al intrării în faliment sunt datoriile enorme acumulate de ,,Moldosuinhibrid”, care în ultimii ani generează doar pierderi. De exemplu, unii angajați ai întreprinderii au obținut deja câștig de cauză în instanță și ”Moldosuinhibrid” a fost obligată să le achite sume mai mari de 100.000 de lei echivalent (5.000 de euro).
Cele mai mari datorii sunt la bugetul de stat. Datele publice arată că ,,Moldosuinhibrid” are în prezent datorii de peste 6.000.000 de lei (303.000 de euro) la bugetul public, inclusiv 3.048.000 de lei (154.000 de euro) – la bugetul asigurărilor sociale de stat și 2.069.000 de lei (104.000 de euro) – la bugetul de stat.
Rapoartele financiare arată că în ultimii ani întreprinderea a înregistrat scăderi ale veniturilor și pierderi de milioane de lei din activitatea sa. De exemplu, în 2019, veniturile au constituit doar 3.007.000 de lei cu circa o treime mai puțin față de 2018. În același timp, pierderile au constituit 2.054.000 de lei, cu 10% mai mari față de anul 2018. În 2020, veniturile au scăzut cu o treime la doar 2.036.000 de lei, în timp ce pierderile s-au dublat şi au ajuns la 4.066.000 de lei (205.000 de euro).
Autoritățile au încercat unele soluții de salvare a acestei întreprinderi de stat. Astfel, în 2019, Agenția Proprietății Publice a promovat un proiect de parteneriat public-privat pentru modernizarea și eficientizarea activității Moldsuinhibrid.
Totodată, administrația APP susținea la finele anului 2020 că sunt premise reale pentru redresarea situației, „întreprinderea având nevoie doar acum, în perioada inițială, de o conjugare a eforturilor tuturor, ca apoi să devină una competitivă, generând venituri substanțiale pentru o activitate direcționată spre asigurarea necesităților întreprinderilor de profil cu material genetic de valoare”.
Moldsuinhibrid a fost fondată în anul 2004 în scopul integrării eficiente a științei și procesului de producere, ameliorare și reproducere a resurselor genetice suine de prăsilă, pentru asigurarea necesităților fermelor, exploatațiilor de diverse capacități și forme de proprietate din republică cu material genetic suin valoros. Administrația întreprinderii susține că Moldsuinhibrid deține un bogat fond genetic din cinci rase de porci de talie mondială: Landrace, Yorkshire, Duroc, Hampshire, Pietrain.