• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Victorie AFF Republica Moldova! Legea rambusării TVA pentru agricultori, aprobată de Parlament

  Iana Gore -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova înregistrează o nouă victorie. Parlamentul de la Chișinău a adoptat în lectură finală legea privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli.

  ”Azi (joi – 8 decembrie, n.r.), Parlamentul cu întârziere de 4 luni a adoptat în lectură finală legea cu privire la rămbursarea TVA producătorilor agricoli. Este o inițiativă legislativă, propusă de Asociația Forța Fermierilor în august 2022 ca una din măsuri de sprijin pentru agricultorii, afectați puternic anul curent de secetă, război, embargou rusesc, scumpirile exorbitante la resurse și prețuri derizorii la materia primă. Proiectul a fost promovat și monitorizat cap coadă în procedura legislativă de organizația noastră”, a anunțat după votul din Parlament, directorul executiv al AFF Moldova, Alexandru Slusari.

  Reprezentantul AFF Moldova a mai arătat că adoptarea actului normativ a întâmpinat o serie de piedici.

  ”Chiar dacă Ministerul finanțelor în ultimul moment a băgat anumite “șopârle” în textul actului normativ, aceasta lege va permite capitalizarea agricultorilor-plătitori de TVA cu căteva sute de milioane lei, care la moment sunt datorii “moarte” ale statului față de producători agricoli”, a arătat Slusari.

  Directorul AFF a arătat la noua lege reprezintă ”o mică victorie a asociației Forța Fermierilor, care foarte atent va monitoriza procesul implementării legii, demult așteptate de agricultori”.

  ”Îi mulțumim președintelui comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, care a fost cel mai receptiv demnitar de stat în procesul deloc simplu a adoptării legii. Totodată, regretăm că e nevoie de cheltuit atâția nervi și timp pentru soluționarea unor probleme elementare în domeniul agrar”, a concluzionat Slusari.

  Conform unui comunicat de presă remis de Parlamentul de la Chișinău, statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, în lectura a doua.

  Conform sursei citate, documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră. În contul agenților economici din sectorul agricol s-au constituit sume semnificative, provenite din diferența cotelor la TVA. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor și taxelor datorate de către aceștia la stat.

  Rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

  „Aproximativ 200 de milioane de lei vor fi eliberați pentru agenții economici din sectorul agrar, pe care le vor putea folosi pentru dezvoltare”, a precizat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni