Ministrul Gherciu în vizită în raionul Cahul: ”Ne dorim ca activitatea fiecărui fermier să devină profitabilă”
Iana Gore -Viorel Gherciu, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, s-a întâlnit cu autoritățile publice locale, cu producătorii agricoli și agenții economici din raionul Cahul.
Oficialul a efectuat săptămâna aceasta o vizită de lucru în raionul Cahul. În cadrul discuțiilor, au fost abordate cele mai stringente probleme cu care se confruntă la moment agricultorii, fiind totodată, identificate și potențialele soluții pentru diminuarea lor. Ministrul a informat audiența despre modificările cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, măsurile de sprijin care au drept scop sporirea accesului producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii la subvenții.
“MAIA își propune prin politicile sale, instrumentele și mecanismele pe care le deține, să susțină agricultorii în aceste momente dificile ca să efectueze la timp lucrările agricole de primăvară, să-și mențină și să dezvolte afacerile. În acest scop a fost majorat Fondul de subvenționare până la 1,750 milioane de lei, introduse măsuri noi, care vor facilita dezvoltarea și modernizarea sectorului, pentru a avea o producție competitivă. Ne dorim ca activitatea fiecărui fermier să devină profitabilă. În continuare, ne străduim să oferim mai multe facilități tinerilor și femeilor fermier pentru a investi în sectorul agricol și a înregistra noi performanțe “, a declarat Gherciu.
De asemenea, au fost menționate și măsurile ce se întreprind pentru a asigura securitatea alimentară a țării, de a înlocui importurile de produse agroalimentare din Ucraina și Federația Rusă.
Participanții la discuții au abordat și subiecte ce țin de: compensarea accizelor la motorină, controlul și reglementarea prețului de realizare a producției agricole, de reabilitarea sistemelor de irigare și desecare, de prelucrare a terenurilor amplasate în zona de frontieră.
Vizita de lucru din raionul Cahul a continuat la una din întreprinderile de panificație, patiserie și cofetărie. Aici ministrul a fost informat despre problemele cu care se confruntă producătorii autohtoni din sectorul dat, despre posibilitățile de a exporta, dar și oportunitățile de a îmbunătăți calitatea si sortimentul producției.
Ulterior, oficialul a mers la o întreprindere de producere a uleiului de floarea soarelui, care utilizează tehnologii de ultimă generație și este amplasată pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Ministrul a fost informat despre procesul de producție, aspectele tehnologice inovative, utilizate de întreprindere, precum și despre planurile de viitor ale acesteia.