Ministrul Viorel Gherciu, discuții de colaborare în domeniul agriculturii cu ambasadoarea Germaniei
Angelica Lefter -Relațiile bilaterale și colaborarea dintre Republica Moldova și Germania în domeniul agriculturii, dezbătute într-o întâlnire între actualul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Viorel Gherciu și ambasadoarea Germaniei, Execelența Sa Angela Ganninger.
Întâlnirea a avut loc astăzi, marți – 17 august, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Discuțiile oficialilor au vizat proiectele implementate în ultimii ani cu suportul Guvernului Germaniei în domeniul agriculturii, dar au stabilit și prioritățile imediat următoare de colaborare bilaterală pe domeniile de gestiune ale ministerului.
Printre acestea se numără intensificarea schimburilor comercial-economice, dezvoltarea proiectelor comune, identificarea soluțiilor optime de creare a companiilor mixte moldo-germane de producere și procesare a produselor agroalimentare sau a parteneriatelor cu întreprinderile de procesare a fructelor și legumelor în Republica Moldova, stabilirea parteneriatului cu instituții de învățământ superior şi cercetare din Germania, precum și aplicarea în comun la proiecte din cadrul Programelor Erasmus și alte programe.
Ministrul Gherciu a mulțumit Guvernului German pentru oferirea suportului în promovarea politicilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în ultimii ani și a exprimat încrederea în continuarea colaborării eficiente cu Germania și implementarea noilor proiecte comune de cooperare în domeniile agriculturii și industriei alimentare, inclusiv prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în contextul noii structuri a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
La rândul său, Angela Ganninger, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, a menționat că, de regulă, Guvernul Germaniei oferă suport în domeniul dezvoltării economice durabile, dar în contextul colaborării cu noul minister creat, poate oferi suport sau expertiză pe segmentul economic în domeniul agriculturii, cum ar fi marketing sau cooperare comercial-economică în domeniul agriculturii.
De asemenea, ambasadoarea l-a felicitat pe ministru pentru numirea în funcție, a salutat reforma actuală a ministerelor, și a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare productivă în continuare și i-a urat ministrului mult succes în realizarea priorităților mandatului.
Potrivit informării, cu suportul Guvernului Germaniei, în perioada 2016-2018, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a implementat proiectul “Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”.
Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea politicilor și a cadrului instituțional prin adoptarea unor elemente ale formării profesionale duale, fiind acordată asistență tehnică și financiară în valoare de aproximativ 2 milioane euro pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic prin sistem dual.
Alte proiecte implementate cu suportul Germaniei au fost în domeniul dezvoltării regionale, mai arată comunicatul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.