• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Vladimir Bolea: De anul viitor vom introduce subvenția pe litrul de lapte

    Roxana Dobre -

    Creșterea vacilor în Republica Moldova a suferit o scăderea drastică în ultimii 32 de ani, a afirmat Vladimir Bolea, Ministru al Agriculturii. Acesta a explicat că de la 420.000 de capete cât erau în exploatațiile zootehnice în 1991 efectivele au scăzut la 5.100 de capete în 2021 și s-a reușit o ”revenire” la 16.400 de animale după ce ministrul a susținut în premieră introducerea unei subvenții pe cap de animal care este achitată din bugetul național, Republica Moldova nefiind membră a Uniunii Europene.

    Vladimir Bolea a explicat în ediția din 1 noiembrie a emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 care a fost în ultimii ani evoluția efectivelor de vaci din Republica Moldova, o noutate pentru fermieri fiind introducerea subvenției pe cap de animal din campania de plăți 2021.

    ”(…) Deci când am preluat mandatul, ca să înțelegeți cu ce compar eu, în 1991 în Republica Moldova erau în ferme 420.000 de vaci de lapte iar la preluarea mandatului meu în 2021 erau 5.100 de vaci, asta înseamnă o prăbușire. Mai avem 421 de ferme, astăzi în 2021 a fost primul an în care Republica Moldova a plătit pe cap de animal subvenție. 2022 este al doilea an”, a explicat ministrul Agriculturii din Republica Moldova în emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1.

    Ce cuantumuri încasează moldovenii pentru vacile din ferme 

    Ministrul Agriculturii a trecut în revista cuantumurile pe care statul le acordă fermierilor moldoveni pentru vacile din exploatațiile zootehnice. ”La un animal de prăsilă de calitate bună, într-o fermă de prăsilă se iau 500 de euro pe cap de animal. Pentru animalele care sunt din rasă moldovenească se ia în jur de 7.000 de lei ceea ce ar însemna 350 de euro. Noi plătim subvenție și pentru oaie/ capră. Și la 1 septembrie în fermele din Republica Moldova deja erau 16.400 de animale”, a mai specificat ministrul.

    Din 2023 fermierii moldoveni vor primi subvenție pe litrul de lapte

    Fermierii din Republica Moldova vor primi din 2023 subvenție pe litrul de lapte, a mai anunțat ministrul Agriculturii.

    ”Din 2023 noi am luat decizia să trecem la litru de lapte, pentru că pe noi interesează și fiscalizarea și calitatea. Noi am fost ieri am avut o întâlnire aici, la Indagra, cu președintele Asociației Producătorilor de Lapte din România (Dorin Cojocaru n.r). După care am mers la o firmă cu 2.000 de capete cu animale de o calitate extraordinară, fermierul ne-a arătat campioana care dădea 81 de litri pe zi și o vacă, obișnuită, 71 – 72 de litri, adică  o calitate diferită. Deci noi suntem interesați. Le-am făcut o invitație și lor să vină în Republica Moldova. Am decis la Ministerul Agriculturii, ca până la sfârșitul mandatului meu de ministru mai am vreo 3 ani până sperăm, noi suntem legați de Parlament, cât are Parlamentul, atât are și Guvern, să avem minim 20.000 de vaci de înaltă productivitate și fermele să fie pe profit”, a mai arătat demnitarul.

    În privința altor ramuri din zootehnice, Vladimir Bolea a menționat că moldovenii stau bine la creșterea porcilor dar și a păsărilor, raportat la numărul de locuitori pe care țara îi are. ”Avem în fermele noastre circa 217.000 capete de porci, producem în jur de 65 % din necesarul nostru și circa 65 % de carne de pasăre. Noi trebuie să înțelegem că cifrele pe care le dau se raportează la o țară mică cum e Republica Moldova, suntem 2,5 milioane populație”, a mai spus ministrul.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția completă cu Vladimir Bolea o puteți viziona aici: 


    Te-ar mai putea interesa

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere