• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Natalia Gavrilița a demisionat din funcția de premier al Republicii Moldova. Dorin Recean, premier desemnat

  Roxana Dobre -

  Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi-a anunţat demisia în cursul unei conferinţe de presă susținută astăzi, vineri – 10 februarie. Președintele țării, Maia Sandu, a anunțat că a luat act de decizia acesteia și i-a mulțumit pentru ”sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize”.

  Update: Dorin Recean a fost desemnat să preia executivul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

  ”M-am convins că suntem așteptați în UE cu brațele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași deschidere acasă am fi reușit să avansăm mai repede. După un an și jumate de activitate a venit timpul să anunț demisia mea din funcție. Am avut onoarea să fiu prim-ministră și voi rămâne în slujba poporului meu, alături de echipa de oameni care v-a câștigat încrederea. Plec cu sentimentul datoriei împlinite și cu inima împăcată. Vă îndemn să rămâneți uniți și solidari și să transformăm Moldova într-o țară de care noi și copiii noștri să fie mândri, cu o democrație și valori de neclintit, economie puternică, o țară în care drepturile și libertățile fiecărui cetățean să fie respectate”, a comunicat Natalia Gavriliţă într-o conferință pe care a susținut-o astăzi, vineri – 10 februarie.

  Anunţul demisiei guvernului de la Chişinău intervine după o şedinţă la Preşedinţie, potrivit Unimedia. Anterior, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova ca urmare a survolării vineri dimineaţă a spaţiului aerian al republicii de o rachetă rusească lansată împotriva Ucrainei.

  Maia Sandu a luat act de demisia prim-ministrei Natalia Gavrilița

  Pe pagina sa de Facebook, președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a anunțat că a luat act de demisia  Prim-ministrului Natalia Gavrilița. ”Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia!”, a fost prima reacție a acesteia.

  Maia Sandu a precizat că urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, va avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

  Cabinetul de miniştri condus de premierul Natalia Gavriliţa fusese învestit la 6 august 2021.

  Cine ar putea fi noul premier al Republicii Moldova

  Potrivit surselor citate de deschide.md, numele vehiculat pentru funcția de premier este Dorin Recean. Acesta este consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate.

  Candidatura acestuia a fost discutată în cadrul ședinței conducerii PAS care a avut loc la Președinție cu participarea deputaților și unor miniștri, potrivit sursei anterior citate.

  Demisia Nataliei Gavrilița vine într-un moment în care sectorul agricol din Republica Moldova este în impas. Asociația Forța Femierilor din Republica Moldova a transmis recent un document de poziție prin care trage un semnal de alarmă cu privire la criza agricolă. Fermierii solicită o serie de măsuri urgente pentru a se evita colapsul sectorului agroalimentar. După plecarea Nataliei Gavrilița de la conducerea Guvernului, succesorul ei va fi nevoit să preia cererile fermierilor și să le soluționeze în regim de urgență.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene