Nicolae Alcaz, producător de îngrășăminte organice, construiește și un laborator de analiză a solului
Redacția MD.agrointel.ro -Nicolae Alcaz, producător de îngrăşăminte organice din Ungheni, a beneficiat anul trecut de un grant în valoare de 30.000 de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Cu acești bani, Nicolae Alcaz construiește un laborator performant și modern de analiză a solului. Astfel, el va putea produce fertilizanți în cantități mai mari și în condiții mai bune. Totodată, investiția va genera șase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranți în agrochimie.
„Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro și macro-elementele solului, precum și materia organică a soluțiilor care vor fi date spre testare”, explică Nicolae.
Din grantul UE, producătorul a procurat echipament pentru laborator: utilaje de măsurare a pH, a ionilor și a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componența solului, se va putea veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului.
„Fertilizanții organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate și poluate chimic, întrucât remediază și restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor”, spune Nicolae Alcaz, care de aproape zece ani produce la Ungheni îngrășăminte organice.
Compania lui Nicolae Alcaz este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi pentru sectorul business din regiunile cheie Ungheni și Cahul, ediția 2020. 15 companii existente, 10 startup-uri și o inițiativă de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 de euro fiecare.
Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 milioane de euro.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD şi UNICEF.