• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Planul Republicii Moldova pentru plantele medicinale și aromatice. Suprafețe de patru ori mai mari până în 2027

    Alina Anghel -

    Autorităţile din Republica Moldova și-au propus să dezvolte domeniul plantelor medicinale şi aromatice. Planul este să mărească de patru ori suprafeţele acestor culturi până în anul 2027.

    5.000 de hectare cu plante aromatice și medicinale

    Plantele medicinale și aromatice reprezintă la acest moment, în Republica Moldova, produse de nişă care se bucură de un mare interes și pe pieţele internaţionale, dar și intern. Astfel, producătorii moldoveni de lavandă, salvie, melisă, cimbrișor şi altele trebuie să se asocieze şi să beneficieze de subvenţii de la stat sau de ajutoare de la parteneri străini.

    În prezent, aceste culturi ocupă doar puţin peste 5.000 de hectare, dar strategia guvernării prevede o creştere a suprafețelor până la 20.000 de hectare, până în 2027. Şeful direcţiei politici în sectorul vegetal de la Ministerul Agriculturii, Veaceslav Grigoriţă, a anunțat că de la anul se prevede majorarea subvențiilor pentru plantele medicinale şi aromatice. De asemenea, vor fi eligibile procurarea utilajului şi tehnicii necesare la procesare,susțin jurnaliștii de a moldovaeuropaliberă.

    În plus, toate cooperativele sau asociațiile de producători vor primi un spor de 50% din subvenții. Acesta a precizat că autoritățile sunt convinse că doar prin asociere grupurile de antreprenori vor fi competitivi şi vor dezvolta afaceri durabile.

    Interesul pentru plantele aromatice și medicinale crește de la lună la lună

    „De fapt, în Republica Moldova condițiile pedo-climatice sunt foarte prielnice pentru cultivarea acestor culturi, iar rezistența acestora la provocațiile de mediu doar reduc unele riscuri în producţie, ceea ce ne permite generarea profiturilor întreprinderilor, inclusiv pe suprafețe relativ mici. De aceea este o nişă destul de bună, mai ales pentru producătorii care nu au un potenţial financiar atât de mare pentru început, ca să genereze acele profituri de pe suprafeţe, să spunem, chiar şi de pe un hectar 0,5 ha. Încercăm să identificăm acele soluţii care apar în acest sector, inclusiv de dezvoltarea acestuia.”, a declarat șeful direcţiei politici în sectorul vegetal de la Ministerul Agriculturii, Veaceslav Grigoriţă.

    Veaceslav Bejenari, este reprezentantul unei asociaţii de producători de plante medicinale din stânga Nistrului care a beneficiat de suport din partea Uniunii Europene prin intermediul programului măsuri de promovare a încrederii. În trei ani, suprafeţele ocupate de aceste plante peste Nistru s-au dublat, iar gustul pentru afaceri cu lavandă, coriandru, chimen, melisa, amarant, însumează în total peste 500 de hectare. Iar intereseul pentru acestea crește în fiecare lună ajungând la nivel de gospodării casnice.

    „Perspectivele de dezvoltare a sectorului plantelor medicinale şi aromatice în stânga Nistrului sunt evidente, iar dezvoltarea are efect pozitiv pentru ambele maluri. Şi datorită programelor internaționale, precum Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD, cu finanțarea UE, este promovată informarea fermierilor, noile oportunităţi, inclusiv schimbul de experienţă în ceea ce priveşte tehnologiile eficiente de cultivare, procesare, dar subiectul central rămâne cel al exportului. De la această colaborare între fermierii de pe cele două maluri ale Nistrului vor avea de câştigat diferite categorii de oameni, de la antreprenori, la consumatori, aşa cum suntem noi cu dumneavoastră.”, Veaceslav Bejenari, reprezentantul unei asociaţii de producători de plante medicinale din stânga Nistrului.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024