• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pomicultorii moldoveni cer să exporte în România merele rămase nevândute în depozite!

    Iana Gore -

    Pomicultorii cer ca autoritățile să îi sprijine să exporte merele din depozite către România. Producătorii de fructe din Republice Moldova consideră că merele lor sunt mai bune decât cele din Polonia, dar ei sunt dezavantajați pentru că, nefiind parte din piața comunitară, nu beneficiază de avantajele pieței unice fără taxe.

    La Consiliul Raional Soroca a avut loc o ședință cu producătorii și procesatorii de fructe din raionul Soroca. La întrunire s-a discutat despre problemele agricultorilor, și în special s-a menționat că în frigiderele din raionul Soroca sunt peste 11.000 de tone de mere care au rămas vândute. O soluție menționată de producători și autorități, ar fi înlesnirea exportului pe piața româneacă.

    “De ce nu avem noi azi piețe alternative, tot timpul auzim căutați-vă singuri piețe de desfacere, asta nu este normal. Noi doar am fost înaintați să ducem spre Europa, deci bine nu vorbesc de alte state dar România, ar putea în cazul de față, guvernul României sau țara română, să ne facă o ofertă, să cumpere acest măr că ei cumpără din Polonia fără taxe, căci Uniunea Europeană importă fără taxe, să avem și noi facilități, că nu-i așa mult 100.000 mii de tone de mere pentru România, deci în momentul de criză ar fi bine să avem susținerea asta”, a declarat în cadrul ședinței Ghenadie Munteanu, directorul Tehrubsor din Rublenița.

    La fel bate alarma și Fabrica de conserve „Alfa-Nistru”, a cărei cheltuieli pentru procesarea fructelor s-au majorat prea mult în ultimele luni.

    ”Noi ca producători agricoli avem și noi în stoc peste o mie de tone de mere. Într-adevăr ne afectează și pe noi direct situația respectivă. Despre procesarea de mere ce pot să vă spun eu, vom avea probleme foarte mari, deoarece sunt două probleme acum la noi la companie. În primul rând sunt banii noi suntem în plin sezon de pregătire pentru sezon noi trebuie să procurăm borcane, cutie de tinichea, capac și toate cele necesare, acum se majorează motorina și se majorează la toate cele importuri cu care lucrăm noi”, a declarat Oxana Petrovici, director general al S.A. Alfa-Nistru.

    Producătorii și procesatorii solicită susținerea statului în rezolvarea crizei în care s-au pomenit. Agricultorii au semnat și o adresare pe care au înaintat-o conducerii Republicii Moldova, solicitând o întrevedere urgentă a Ministrului Agriculturii cu livadării din nordul republicii.

    Vicepreședintele raionului Soroca, responsabil de agricultură, Iurie Tănase, a subliniat că autoritățile publice locale vor face tot posibilul pentru a asigura comunicarea dintre agricultori și autoritățile centrale, iar problema să fie rezolvată.

    ”Și până la evenimentul din Ucraina era o problemă, exportul preponderent spre Rusia, acum cu evenimentele care le avem în viața din vecinătatea noastră, deci lucrurile s-au blocat tot, de aceea noi considerăm că trebuie să ne implicăm să facem în așa fel să punem o legătură între producători și autoritățile republicii centrale ca să găsim o soluție fiindcă înțelegem prea bine că dacă nu se găsește soluția o bună parte dintre producătorii care au sute și mii de tone la păstrare este egală cu faliment”, a declarat Iurie Tănase.

    La rândul lor, reprezentanții autorităților centrale menționează că la nivel de guvern se încearcă deja a identifica soluții.

    Producătorii de fructe și procesatorii din nordul republicii sunt în așteptarea întâlnirii cu Ministrul Agriculturii, care ar putea avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.


    Te-ar mai putea interesa

    109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE Peste 3.400 tone de prune produse în Republica Moldova au fost livrate la export în luna iulie Producția de prune a Republicii Moldova a revenit la normal. Cele mai mari exporturi vor fi în UE

    Ultimele știri

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui