Prelucrare sau export? Ce se va întâmpla cu merele moldovenești!
Iana Gore -Asociația Producătorilor de Fructe și Legume din Republica Moldova Conserve „SPERANȚA-CON” susține că chiar și în cazul forței majore în sectorul energetic al țării, în special – întreruperea de furnizare a gazelor naturale de către întreprinderile industriale, cel puțin trei fabrici de producție de concentrat, capabile să utilizeze biocombustibil, vor continua să accepte mere. Împreună, ei sunt capabili să proceseze aproximativ 2.000 de tone din această materie primă pe zi.
Teoretic, industria moldovenească este capabilă să prelucreze întreaga resursă comercială rămasă de mere din recolta 2021 în concentrat până la vară depozitate în prezent în depozitele de fructe (conform estimărilor experților, aproximativ 100.000 de tone), transmite EastFruit.
Cu toate acestea, niciuna dintre părțile la proces – procesatori, cultivatori, comercianți – nu consideră un astfel de scenariu ca fiind realist, considerându-l inutil din punct de vedere economic.
Asociațiile producătorilor și exportatorilor agricoli spun că sunt luate în considerare mai multe variante de reluare a exporturilor. Cu toate acestea, șefii organizațiilor de fermieri nu sunt pregătiți să comenteze detaliile lor până în momentul în care Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova va clarifica această chestiune.
De asemenea, este posibil ca activitatea de export a producătorilor și comercianților agricoli din Moldova să se schimbe după vizita în țară a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, programată pentru viitorul apropiat.
Mulți operatori de pe piața de fructe și legume sunt de acord că la începutul lunii martie au rămas în frigidere mere de o calitate relativ înaltă, nimeni nu se va grăbi să le predea la procesare, chiar dacă nu va fi deloc export în martie-aprilie.