Primele decizii după protestul Asociației Forța Fermierilor: Exportul de grâu va fi deblocat, acciza rambursată integral!
Iana Gore -Exportul de grâu din Republica Moldova va fi deblocat, potrivit unor surse oficiale. Decizia vine după ce, pe 21 iunie, Asociația Forța Fermierilor a organizat un protest la nivelul a 14 raioane, pe lista revendicărilor aflându-se și blocajul privind exportul de grâu.
Decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu va fi luată la următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale. Despre aceasta a anunțat Vladimir Bolea, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor și cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici și mijlocii, notează IPN.
În același timp, Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului compensații parțiale la achiziția de fertilizanți și regulă pe piața produselor petroliere.
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari spune că revendicările agricultorilor au rămas aceleași: compensații la motorină și fertilizanți și posibilitatea de a exporta grâu. Slusari spune că decizia fermierilor de a-și scoate tehnica agricolă pe traseele naționale este o modalitate de protest, însă nemulțumirea nu este motivată politic.
„Protestul este strict economic. Și agricultorii tare s-au supărat după declarațiile privind motivarea politică a protestului. Sunt scumpiri galopante la resurse, motorina s-a scumpit cu 300%, iar fertilizanții cu 400%. În plus, avem un deficit de motorină. În același timp, avem un blocaj al produselor, nu putem exporta grâu. Agricultorii stau cu stocurile în depozite și în ajunul secerișului, n-au unde depozita grâul. Cele mai importante revendicări sunt restituirea accizei pentru toată motorina procurată în 2022, deblocarea exportului de grâu, ordine pe piața produselor petroliere, compensarea parțială a fertilizanților, măcar 30%. 70,000,000 de lei (3,500,000 de euro) în plus sunt necesare pentru a soluționa problema cu acciza la motorină”, a explicat Alexandr Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
De cealaltă parte, reprezentanții guvernării dau asigurări că interdicția de a exporta grâu și făină va fi ridicată. Iar acciza la motorină va fi rambursată integral pentru producătorii mici și mijlocii.
„La ședința Parlamentului se va prelungi situația de urgență, iar la prima ședință a CSE se va lua decizia cu privire la anularea interdicțiilor de export a grâului. Cu referire la rambursarea accizei la motorină, Guvernul a ajuns la ideea a 150.000 de lei (7.500 de euro), ceea ce înseamnă 41 de tone de motorină pentru fiecare agricultor. Nimeni nu-i consideră pe agricultori oponenți, dușmani sau jucători politici. Sunt niște oameni care se confruntă cu probleme foarte mari, de asta ne-am axat pe producătorii mici și medii, care din cauza marilor monopoliști, ce dictează prețurile de achiziții, sunt prejudiciați”, precizează deputatul PAS, Vladimir Bolea.
Acum două zile, Guvernul a anunțat că acciza la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii va fi compensată în cuantum de până la 100%. Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei (45 euro)/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2.980 lei (147 euro)/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor beneficia aproape 14.000 de întreprinderi.