• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proiect de asistență în sprijinul fermierilor mici. Subvenție în valoare de 500.000 de dolari

  Iana Gore -

  Un proiect de asistență pentru sprijinul fermierilor mici cu o investiție inițială de 500.000 de dolari, pentru a beneficia de semințe pentru culturi cu epoca de semănat medie și târzie de primăvară. De asemenea, mini fermele familiale autorizate și gospodăriile casnice vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor sub formă de nutrețuri concentrate pentru hrana animalelor.

  La solicitarea MAIA, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) va desfășura în R. Moldova, un proiect de asistență în sprijinul fermierilor mici. Proiectul vine cu o investiție inițială de 500.000 USD, iar suportul urmează să fie majorat prin colaborare cu alți donatori internaționali.

  „Sectorul agricol din țară se confruntă acum cu multiple provocări generate de consecințele războiului din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și de condițiile meteorologice nefavorabile, peste 70% dintre micii fermieri fiind vulnerabili la aceste șocuri. Deși Guvernul a mobilizat sprijin intern și extern, nu are capacitatea de a sprijini toți fermierii în obținerea unor prețuri mai avantajoase de procurare a îngrășămintelor, semințelor și combustibilului necesar pentru campania de primăvară”, subliniază ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

  MAIA apreciază suportul FAO și inițiativa de mobilizare a sprijinului internațional pentru fermierii moldoveni continuând astfel eforturile depuse de organizație pentru dezvoltarea unui sistem alimentar durabil în țara noastră, a adăugat oficialul, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

  Prin suportul FAO, fermierii mici vor beneficia de semințe pentru culturi cu epoca de semănat medie și târzie de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia), iar mini fermele familiale autorizate și gospodăriile casnice vulnerabile din zonele rurale vor primi ajutor sub formă de nutrețuri concentrate pentru hrana animalelor. De asemenea, FAO va oferi MAIA asistență la evaluarea impactului și planificarea răspunsului la criză. Intervenția urmărește un impact la nivel național.

  „FAO monitorizează atent situația din țară și suntem alături de Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta la diminuarea dificultăților prin care trece acum populația din zonele rurale. Urmărim să creștem rezistența sectorului agroalimentar la amenințări și crize pentru a anticipa potențiale riscuri pentru securitatea alimentară la nivel național”, a declarat Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Moldova.

  Criza actuală ridică provocări fără precedent fermierilor moldoveni, afectând accesul la piețele vecine de comercializare a produselor, deficitul materiei prime agricole cheie și perturbarea majorității rutelor de tranzit economic.

  ”Având în vedere dependența tot mai mare a sectorului agricol de importurile de semințe, îngrășăminte și produse agrochimice, este nevoie de a susține fermierii în facilitarea accesului la input-uri și a consolida capacitățile naționale de producție internă”, a sugerat reprezentantul FAO.

  De asemenea, șocul resimțit de fermierii moldoveni este amplificat de creșterea rapidă și volatilitatea ridicată a prețului la produselor petroliere (cu 35% din importuri provenind din Ucraina și Rusia) și majorarea practic de 3 ori a prețurilor la fertilizanți, care afectează lucrările agricole de primăvară. De aceea, scopul proiectului este sa susțină sectorul agricol cu rezultate de lungă durată și să pregătească fermierii pentru următorul sezon agricol.

  În paralel, FAO desfășoară în Republica Moldova în parteneriat cu MAIA alte zece proiecte de asistență tehnică în valoare de 3.500.000 USD pentru fortificarea unei agriculturi durabile și rezistente la provocările externe, inclusiv celor provocate de schimbările climatice.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții AIPA: 1,9 miliarde de lei – plăți în conturile 8.233 de fermieri AFF anunță că va picheta Ministerul Agriculturii și AIPA. Vezi motivele! Fermierii afectați de secetă vor primi un ajutor de 40 de litri de motorină la hectar

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina