• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protestele fermierilor au continuat la Chișinău. Premierul Dorin Recean, acuzat că face declarații false

    Violina Gorcinschi -

    Protestele Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova au continuat la Chișinău și astăzi, vineri-8 decembrie. În ciuda vremii foarte reci și a condițiilor meteorologice nefavorabile, agricultorii au fost și astăzi cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în fața Guvernului Republicii Moldova. Spiritele s-au încins și mai mult după ce premierul Dorin Recean a făcut ieri, joi – 7 decembrie, anumite afirmații  catalogate drept false de către reprezentanții AFF.

    Relația dintre fermierii moldoveni care protestează de luna trecută și autoritățile centrale pare a fi una defectuoasă. Acum, când a mai rămas puțin până la sărbători și până la finalul anului, agricultorii au ales să înghețe printre nămeți în PMAN, în semn de protest față de atitudinea Guvernului în numeroasele probleme cu care se confruntă fermierii care se află în situația de a nu-și putea achita datoriile. Cu tractoarele pornite pentru a se încălzi, majoritatea protestatarilor au arătat nu numai nemulțumirea față de situația actuală, dar și neîncredere ceea ce le-ar putea aduce viitorul.

    Astăzi, Alexandru Slusari, directorul executiv al AFF a făcut o vizită la Ministerul de Interne pentru a clarifica incidentele și tensiunile care au avut loc între agricultorii prezenți la protest și polițiști luna trecută, pe data de 23 noiembrie. Acesta a declarat, în prealabil, că acțiunile oamenilor legii reprezintă abuz, iar numeroasele citații primite de fermieri nu sunt justificate. În plus, acesta a mai informat public faptul că anumite declarații ale premierului Dorin Recean, făcute recent, sunt doar niște afirmații false care duc la dezinformarea populației.

    Alexandru Slusari, director executiv AFF
    Alexandru Slusari, la discuții cu Ministerul de Interne

    Protestele fermierilor continuă. Alexandru Slusari: „Polițiștii au comis abuzuri”

    Protestul fermierilor continuă și astăzi în capitala Republicii Moldova. Începând cu finalul lunii trecute și până pe 10 decembrie, AFF este autorizată să desfășoare marșuri cu tractoare. În acest interval au avut loc unele tensiuni între poliție și protestatari, situație a cărei clarificare a reprezentat astăzi o preocupare pentru reprezentanții AFF.

    „Am stabilit o întâlnire cu reprezentanții ministerului care, spre deosebire de alți demnitari de stat, sunt mai receptivi și ieri au dat curs solicitării noastre pe care am făcut-o. La întâlnire vom povesti cap-coadă cum s-a desfășurat protestul, cum s-a întâmplat, care a fost atitudinea poliției, că la noi se creează impresia că conducerea Ministerului de Interne nu prea este la curent cu unele acțiuni care au avut loc în raport cu fermierii, cu aceste abuzuri, apeluri telefonice, intimidări, citațiile pe care l-au primit organizatorii și agricultorii. Toate aceste momente vrem să le discutăm astăzi, după care revenim aici în piață, vom discuta și vom lua decizia cum procedăm mai departe”, a declarat Alexandru Slusari, reprezentant AFF.

    Potrivit reprezentanților fermierilor, 150 de fermieri cu tractoare au primit citații de la poliție, acuzați că au desfășurat marșuri neautorizate, lucru care ar constitui un abuz, potrivit AFF.

    „Din cele 150 de tractoare care au mers în PMAN pe 23 noiembrie, din așa-zis „cont propriu”, din cauza poliției care ne-a refuzat coridorul, toți au primit citații pentru marș neautorizat, adică „mergeți cum vreți, dar primiți citație”. Acesta este un abuz. Problema nu este suma de bani ce ar reprezenta amenda, ci faptul că nu este altceva decât abuz”, a mai spus directorul executiv al AFF.

    tractoare
    Fermierii nemulțumiți continuă protestele în centrul capitalei

    Protestele fermierilor continuă. Premierul Dorin Recean, acuzat de dezinformare

    Ieri, joi-7 noiembrie, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, ar fi făcut anumite declarații care au stârnit și mai mult furia agricultorilor care le consideră falsă informare.

    „Dorin Recean a spus ieri două lucruri false. Cu părere de rău, probabil că nu este informat cum trebuie din partea cabinetului deoarece a zis că din luna august ni s-a propus să transmitem lista (n.r.: cu fermierii aflați în dificultate de plată), ceea ce este un fals. Nici în august, nici în septembrie, octombrie, noiembrie, nu a fost vorba despre listă. Doar acum 3 zile, în mod de urgență, ministerul a solicitat această listă pe care am prezentat-o astăzi dimineață. A mai vorbit despre motorina din România care, chipurile, a fost distribuită agricultorilor. Cu toată certitudinea vă spun: niciun litru de motorină românească nu a ajuns la fermieri. În general, această motorină nu este în țară și, din câte înțeleg, până la anul nou nici nu o să fie. Motivul? Întrebați-i pe cei de la Guvern”, a declarat Alexandru Slusari, reprezentant AFF.

    Potrivit unor date adunate recent de AFF pentru comisia recent creată, peste 15% dintre membrii acesteia se află în imposibilitatea de a-și plăti datoriile, adică în pragul falimentului.

    „Noi, în 3 zile, într-un timp scurt, am transmis lista. Doar din partea Forței Fermierilor sunt 54 de gospodării care sunt în situația incapacității de plată – nu pot achita datoriile către creditori și se află în pre-faliment. Am făcut calculul, sunt peste 15% din toți membrii noștri. Această cifră nu este completă, o să fie extinsă, că nu toți au reușit în 3 zile-o parte mai negociază cu creditorii, o parte nu cred în această comisie, dar noi am hotărât așa: chiar dacă această comisie nu prea are valoare juridică, chiar dacă nu este ceea ce vrem noi, dacă există măcar 3% șansă că putem ajuta cuiva, noi conlucrăm și vom fi la 3 prezenți la comisie”, a conchis directorul executiv al AFF.

    La protest au fost prezenți și membri ai Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova. Vasile Mîrzenco, directorul executiv al acesteia, a declarat că participă pentru ca vocea agricultorilor moldoveni să fie auzită, însă s-a arătat îngrijorat de atitudinea autorităților care au încrederea că țin totul sub control. Acum, acțiunile de protest ale fermierilor se vor desfășura în funcție de evoluția situației.

    „Nu am auzit despre vreun marș care să aibă loc astăzi, însă tot ce e posibil. Se poate face, depinde de cum vor evolua lucrurile”, a declarat Vasile Mîrzenco, directorul executiv al  Federației Naționale a Fermierilor din Republica Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni