• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Reducerea ratei de creditare și facilităție fiscale – măsuri de sprijn pentru fermierii afectați de secetă

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă. Ministrul Agriculturii, Vladmir Bolea, a susținut un brief de presă în care a anunțat mai multe decizii privind ajutoarele de care vor beneficia producătorii ce au suferit pierderi în acest an.

  Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a susținut astăzi, marți – 13 septembrie, un briefing de presă. Vladimir Bolea a menționat că, echipa ministerială este conștientă de situația creată în agricultură, de aceea este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli. Starea gravă legată de secetă a fost amplificată de prăbușirea prețurilor la inputuri, iar criza energetică – la sărăcirea populației. Toate acestea, au determinat Guvernul țării să ia diverse măsuri pentru a susține producătorii pe dimensiunea agrară.

  În context, oficialul a menționat că, în urma unei serii de ședințe tematice cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei s-a luat decizia de a micșora pentru o perioadă de șase luni cu 8,5 puncte procentuale ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești. Această măsură se aplică începând cu 25 august 2022. Totodată, MAIA va modifica și programul de subvenționare prin noul regulament, unde va fi inclusă dublarea sumei la ramburasarea dobânzii. Aceaste măsuri sunt pentru reducerea impactului extrem de negativ, precum și lipsa mijloacelor financiare din cauza vânzărilor neesențiale.

  O altă măsură întreprinsă ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din anul 2022. Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobândite până la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs. Impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectelor impunerii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie a anului curent. Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroindustrial, în baza actelor de constatare a secetei, întocmite de către comisiile locale în modul stabilit de lege. De asemenea, ministrul a comunicat că, în prezent împreună cu Comisia parlamentară de profil se lucrează la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici. Un alt proiect important, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor și producerea zahărului.

  Încă un domeniu important susținut de minister, ține de identificarea piețelor noi pentru comercializarea producției agricole, în special, a merelor. În acest context, la începutul lunii octombrie, Vladimir Bolea împreună cu ministrul Nicu Popescu se vor deplasa la Cairo, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul.

  O altă oportunitate, susține ministrul, este participarea la expoziția „Indagra” de la București: „O asemenea promovare, va spori procesul de stabilire a relațiilor economice cu România. În acest sens avem susținerea Guvernului României. La această expoziție vom avea un pavilion pentru a promova agenții economici. Potențialii cumpărători vor putea face cunoștință cu produsele autohtone, ca ulterior să fie semnate contracte și stabilite relații comerciale convenabile pentru ambele părți.”

  La final, Vladimir Bolea, a făgăduit producătorilor agricoli că: „MAIA este ancorat în realitățile din țară și sectorul agricol. Vom fi alături de producători și de fiecare dată ne vom implica în soluționarea problemelor existente în sector, deoarece, în timpurile grele oamenii se unesc întru realizarea unui scop comun, iar scopul nostru este de a avea o agricultură modernă și competitivă, o țară prosperă cu oameni înstăriți, bine asigurați.”


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene