• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Republica Moldova a exportat masiv în 2020 pe piața UE uleiuri vegetale, semințe, vin și cereale

    Angelica Lefter -

    Republica Moldova a înregistrat progrese privind exporturile unor categorii de produse agroalimentare spre țările Uniunii Europene, chiar în perioada pandemică de anul trecut. În 2020 au fost trimise către țări din UE fructe, uleiuri vegetale, vin, preparatelor din fructe, legume sau nuci, potrivit mold-street.com.

    Volumul exporturilor de produse agroalimentare moldovenești pe piața statelor UE a constituit circa 522 de milioane euro, arată buletinul campaniei de comunicare a Băncii Europene de Investiții ”Împreună pentru un viitor mai bun!”.

    Republica Moldova exportă semințe, uleiuri, vinuri și cereale

    Principalul produs agricol exportat în 2020 au fost semințele de floarea soarelui – aproximativ 111 milioane de euro, urmat de uleiurile vegetale, vinuri și cereale. Exporturile de uleiuri vegetale au crescut de la 63 de milioane de euro, în 2019, la 85 de milioane, în 2020, înregistrând o majorare în proporție de 34,9%.

    De asemenea, anul trecut, exporturile de vin, vermut, cidru și oțet au cunoscut o majorare de 16,3% în comparație cu 2019, iar cele de fructe de – 15,4%. Și exporturile de sucuri de fructe au cunoscut o ușoară creștere, de 2,3%.

    Pe de altă parte, exporturile de legume au scăzut cu 66,7%, vânzările preparatelor din legume, fructe sau nuci moldovenești pe piața europeană au crescut cu 54,5% ajungând la 17 milioane de euro.

    Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiții preferențiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere și presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii. Totodată, UE este primul partener comercial și primul investitor în Republica Moldova.

    Conform datelor Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2021 exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au cunoscut o creștere de 16,5% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020, deținând o pondere de 65,2% din volumul total de exporturi.

    Investiții realizate cu suportul UE

    Mulți dintre producătorii din Republica Moldova s-au orientat către vest datorită accesului la o piață de peste 500 de milioane de consumatori din Uniunea Europeană.

    Un exemplu este compania Nisvinex Grup a creat propriul brand și produce acum chips-uri din mere și prune uscate care vor fi exportate în țările UE. În 2020, compania a accesat un împrumut în valoare de peste un milion de euro în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei, program susținut de UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI).

    Finanțarea a fost necesară pentru dezvoltarea infrastructurii, prin construcția și echiparea unei hale pentru păstrarea și procesarea fructelor, cu o capacitate de 1.200 de tone. Aportul întreprinderii a constituit mai mult de un milion de euro, investiții care au constat din utilaje agricole, de procesare a producției horticole, precum și investiții în depozitul frigorific, a explicat Luminița Cibotaru, administratorul companiei.

    ”Odată ce investițiile au fost abia făcute suntem încă în proces de estimare a evoluției cifrei de afaceri, despre un rezultat final vom putea vorbi peste doi sau trei ani. Deocamdată, putem spune că în urma investiției făcute în construcția primului depozit frigorific cifra de afaceri a crescut de două-trei ori”, menționează Luminița Cibotaru.

    Acesta este al treilea depozit frigorific al companiei și permite păstrarea fructelor chiar și pentru o perioadă de jumătate de an.
    Compania a creat și propriul brand și vinde acum chips-uri din mere roșii și verzi, prune uscate, dar și inele de mere în ciocolată.
    Anul trecut, Nisvinex Grup a recoltat 750 de tone de mere, 600 tone de prune și 800 de tone de struguri. Aproape 30% din fructe au fost exportate.

    În cadrul liniei de creditare Livada Moldovei au fost finanțate până în prezent, 264 de proiecte investiționale, fiind alocată suma de 57,3 milioane de euro, se mai arată buletinul BEI.


    Te-ar mai putea interesa

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

    Ultimele știri

    Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene