• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Republica Moldova ar putea face export de cereale bio în SUA

    Violina Gorcinschi -

    Recent, Statele Unite ale Americii s-a arătat interesată de exporturile de cereale ecologice din Republica Moldova. După întrevederea președintelui moldovean al Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea și a Ofițerului Economic al Ambasadei SUA la București, Tom Hanson, s-a ajuns la concluzia că SUA și Republica Moldova trebuie să își consolideze relațiile economice prin obținerea eligibilității de exportator a statului moldovean.

    Reprezentanții mediului de afaceri care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice în comun cu exponenții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au comunicat, astăzi, joi – 30 martie, la minister despre interesul arătat de SUA de a importa din țară cereale ecologice. Pentru a reuși în acest demers, Republica Moldova trebuie să inițieze demersuri în obținerea statutului de stat eligibil pentru exportul de cereale ecologice în SUA.

    Viceprim-ministrul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că ministerul și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor demara procedurile necesare în vederea facilitării exporturilor în SUA.

    „Autoritățile naționale își vor uni eforturile pentru dezvoltarea exporturilor de produse agricole către noi piețe cu potenţial de absorbţie. Sectorul agriculturii ecologice devine tot mai atractiv pentru fermieri, întrucât cererea de produse certificate ecologic este într-o continuă creștere”, a subliniat oficialul.

    În Republica Moldova exploatațiile ecologice sunt concentrate în mare parte pe cultivarea culturilor anuale cerealiere. În prezent, suprafața culturilor de cereale ecologice constituie circa 11.000 de hectare, reprezentând 1,62% din terenul arabil înregistrat în agricultura ecologică. Cea mai mare cantitate de cereale ecologice autohtone ajunge pe piața europeană.

    un utilaj agricol intr-o cultura de grau
    Cerealele moldovenești ar putea ajunge pe piața SUA (foto: newsmaker.md)

    Acordul de Comerț Liber – o soluție pentru exportul de cereale ecologice în SUA

    La sediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Președintele instituției camerale Sergiu Harea a avut o ședință de lucru cu Ofițerul Economic al Ambasadei SUA la București, Tom Hanson.

    În cadrul întrevederii, au fost abordate posibilitățile de aprofundare a cooperării economice dintre Republica Moldova și SUA, atragerea investițiilor și a investitorilor din SUA, implementarea proiectelor de dezvoltare economică și industrializare a statului moldovean.

    „În cadrul discuției, Sergiu Harea a menționat că membrii instituției camerale, care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice și care sunt în căutarea unor piețe de desfacere, se confruntă cu dificultăți în privința exportului pe piața din SUA. Conform informației recepționate de la antreprenorii autohtoni, țara noastră nu este listată ca exportator eligibil și, în acest sens, se impune inițierea procedurii de aprobare prin adresarea către autoritățile competente în acest domeniu din SUA”, au declarat reprezentanții CCI pe pagina oficială de Facebook.

    În acest context, Președintele CCI și Ofițerul Economic al Ambasadei SUA au accentuat importanța semnării unui Acord de Comerț Liber între cele două țări, care ar fi un suport consistent pentru parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și SUA.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024