România va acorda Republicii Moldova un grant de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rurale
Mircea Olteanu -România va acorda Republicii Moldova un grant, în valoare de 100 de milioane de euro, destinat finanțării proiectelor de dezvoltare regională și locală, inclusiv pentru îmbunătățirea infrastructurii din zona rurală, a anunțat premierul moldovean Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului a indicat că Republica Moldova va avea la dispoziție acest grant pe parcursul următorilor ani.
„Ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit de Guvern acum câteva luni. Asta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova, prin finanțarea unor obiecte sociale și de infrastructură”, a explicat Gavrilița.
Potrivit șefei Executivului de la Chișinău, fonduri vor fi utilizate pentru finanțarea construirii de grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală, dar și pentru realizarea de proiecte de antreprenoriat social.
„Aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor exista fonduri mult mai mari pe care primăriile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor”, a completat Gavrilița.
Premierul a adăugat că miercuri sunt programate consultări la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu primarii din Republica Moldova pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuire a sumelor de finanțare pentru proiecte în cadrul Fondului de Dezvoltare Regională și Locală.
„Toate localitățile vor avea acces la aceste fonduri pentru că beneficiarii proiectelor sunt sătenii, nu primarii”, a completat șefa Executivului.
O parte din grant va fi direcționată către alte domenii, în special către proiecte culturale, dar și spre alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale, a precizat premierul.
Gavrilița a amintit că, „încă din 2014, Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 de milioane din acea sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente a fost oprită”.
Guvernele României și Republicii Moldova se vor întruni într-o ședință comună programată vineri, în cadrul căreia urmează să fie semnate o serie de acorduri importante.