• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se prăbușește prețul la floarea-soarelui! Fermierii sunt disperați!

    Oana Timar -

    În plină campanie de recoltare, fermierii sunt disperați: prețul semințelor de floarea-soarelui s-au prăbușit și piața e aproape blocată. Cantitățile oferite de producători nu mai prezintă interes pentru traderi care au opțiunea de a achiziționa marfă direct din Ucraina.

    În urmă cu câteva zile, la finalul săptămânii trecute, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova a tras un semnal de alarmă cu privire la situația gravă din sectorul oleaginoaselor. ”În unele zone ale țării prețul la floarea-soarelui a fost micșorat până la 5,5 lei per kg (1,43 RON), pe când prețul bursier în Europa la moment în banii noștrii este aproximativ 8,5 lei (2,2 RON). Traderi le promit neoficial fermierilor că în scurt timp vor coborî cifrele de achiziții sub 5 lei (1,3 RON)”, a anunțat Slusari.

    Alexandru Slusari a ridicat public problema prețurilor foarte mici la semințele de floarea-soarelui

    Directorul AFF Moldova a precizat că actualul preț de achiziție la floarea-soarelui nu acoperă cheltuiala cu înființarea culturii. ”Prețul de cost la floarea-soarelui în medie este anul curent de 7 lei per kg. După grâu și orz, agricultorii sunt impuși să văndă sub prețul de cost și răsărită. Situația mai gravă se așteaptă cu porumbul, care practic este pierdut în unele regiuni ale sudului. Iată la cine acum este stres adevărat, domnule ministru! Mai mult ca atât, se apropie catastrofa pentru zeci de mii de fermierii micro, mici și mijlocii, împovărați de datorii și pierderi enorme în contextul prețurilor actuale de rizorii la materia primă. Totul se întămplă pe fundalul lipsei criminale de reacție din partea autorităților abilitate, care refuză să aplice măcar măsurile, care nu necesită alocarea banilor din buget. Ministerul Agriculturii în prezent conștient sau involuntar acționează în interesul marelor holdinguri, care cu nerăbdare așteaptă falimentul agricultorilor de la sate și care nu au niciun interes în dezvoltarea industriei alimentare și localităților rurale. Anume ei au creat actualul model de agricultură ca anexă de materie primă a altor state și au pus pe brânci domeniul de prelucrare a producției agricole”, a mai spus Slusari.

    Ședință la sediul MAIA cu privire la prețul semințelor de floarea-soarelui

    Apelul directorului AFF a declanșat o întâlnire la Ministerul Agriculturii

    În urma mesajului de vineri al acestuia, astăzi, la Chișinău, a fost organizată o întâlnire cu fermierii. Din partea Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Vasile Șarban a discutat, cu producătorii și exportatorii de cereale problema exportului și prețurilor la cereale și floarea-soarelui.

    ”În ultimele zile, pe piața Republicii Moldova se atestă un fenomen de reducere a prețurilor de achiziție a cerealelor și oleaginoaselor. Producătorii au acuzat traiderii că profită de situația financiară a lor și procură producția la prețuri derizorii. Totodată, s-a menționat că prețurile mici sunt și o consecință a importului de grâu din Ucraina. Pe de altă parte, exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de 2-3 ori. Un alt factor, menționat, ține de blocajul mare la transportarea pe cale maritimă cât și terestră, care în consecință majorează costurile suportate de traideri care, de altfel, se răsfrâng asupra fermierilor”, se arată în comunicatul transmis după întâlnire.

    Vasile Șarban a menționat în prezența fermierilor că „problema dată a fost discutată recent și la întâlnirea cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în portul Constanța, privind îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri din Ucraina pe căile feroviare și maritime. Cu toate acestea, Republica Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni”, a subliniat oficialul. ”Pentru noi, producătorul autohton este o prioritate”, a mai spus Șarban.

    La ședința de la sediul Ministerului Agriculturii au participat reprezentanții Serviciului Vamal și a Ministerului Infrastructurii și Transporturilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui – numai pe bază de licență! Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

    Ultimele știri

    Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene