Subvenții AIPA 2022 în zootehnie. Plata pe cap de bovină și ovină pentru fermierii din R. Moldova
Alina Anghel -Subvenții AIPA pe cap de bovină și pe cap de ovină – primele estimări. Crescătorii de animale din Republica Moldova vor încasa anul viitor, în 2022, subvenții mai mari decât mulți dintre fermierii europeni. Conform ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cuantumul majorat al subvențiilor ar urma să sprijine crescătorii care au o situație grea și sunt la un pas să renunțe la exploatații.
În Republica Moldova, subvențiile fermierilor se achită de la bugetul de stat, prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură – AIPA.
- Creșterea bovinelor și ovinelor, sectoare care vor primi subvenții
- Subvenția AIPA bovine 2022: cuantum de 350 de euro pe cap de animal
- Subvenția AIPA ovine 2022: cuantum de 25 de euro pe cap de animal
Creșterea bovinelor și ovinelor, sectoare care vor primi subvenții
Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a avut astăzi, marți – 7 decembrie, un dialog online, în direct, cu crescătorii de animale. Încă de la început, șeful MAIA a recunoscut că sectorul creșterii bovinelor și ovinelor suferă.
”Asigurarea cu lapte este în jur numai de 70%, necesarul fiind de circa 700.000 de tone. Astăzi practic peste 40.000 de tone sunt importate în Republică. (…) Avem o scădere semnificativă la producerea de lapte de peste 14 procente, avem o scădere de circa 20 de procente în sectorul ovinelor și caprinelor. Ca să omitem aceste impedimente, pentru anul viitor, 2022, ne-am propus ca regulamentul de subvenționare să includă modernizarea fermelor zootehnice, să includă procurarea animalelor de prăsilă să fie menține subvențiile pe cap de animal”, a anunțat Viorel Gherciu.
Subvenția AIPA bovine 2022: cuantum de 350 de euro pe cap de animal
Cea mai mare subvenție urmează să fie achitată crescătorilor de bovine, care ar urma să beneficieze de o subvenție AIPA de 7.000 de lei, echivalentul a 340-350 de euro.
”Situația este mai dezastruoasă în sectorul bovinelor și din aceste considerente s-a venit cu subvenții mai majore cu 7.000 de lei pe cap de animal și vreau să menționez că nici în UE nu se achită subvenția pe cap de animal la bovine în așa proporție. E asemenea, acea subvenție va fi menținută si pentru anul viitor, o vom menține la același plafon de 7.000 de lei și în 2023. În sectorul ovinelor și caprinelor situația e un pic mai bună, comparativ cu sectorul bovinelor. Dacă ar fi să majorăm plafonul, asta înseamnă mai multe resurse alocate, ceea ce nu ne permitem în momentul de față”, a declarat ministrul Viorel Gherciu.
Subvenția AIPA ovine 2022: cuantum de 25 de euro pe cap de animal
Într-un interviu acordat la finele lunii noiembrie pentru MD.AGROINTEL.RO, ministrul Viorel Gherciu a precizat că subvențiile pe cap de ovină sunt discutate la acest moment la un nivel de 500 de lei, echivalentul a circa 25 de euro pe cap de animal.
”Ca și cuantum pe subvenții pe cap de animal, aș vrea să prezint și câteva cifre. De exemplu, pentru bovine vor fi oferite în jur a 7.000 lei ceea ce este echivalentul a 340 de euro. Este o sumă destul de atractivă pentru producători ca să investească în creșterea bovinelor. De asemenea, pentru ovine/caprine, în jur de 500 lei pe cap de animal. Sperăm că aceste facilități care au fost introduse în premieră vor asigura o dezvoltare dinamică a sectorului”, a declarat Viorel Gherciu pentru publicația noastră.