• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimatum pentru Natalia Gavrilița: Întâlnire cu fermierii până pe 12 septembrie sau proteste în toată țara!

    Iana Gore -

    Fermierii din Republica Moldova sunt dezamăgiți, dar și supărați pe atitudinea premierului Natalia Gavrilița la adresa agriculturii naționale. Producătorii agricoli au organizat o ședință de lucru la care au invitat-o pe șefa Guvernului, însă Gavrilița nu a dat curs invitației și nici nu a transmis vreun mesaj că ar dori să aibă un dialog la acest moment. Drept urmare, cele mai importante organizații din agricultura Republicii Moldova – Asociația Forța Fermierilor, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Moldova Fruct – au transmis Nataliei Gavrilița o scrisoare comună în care îi prezintă atât problemele sectorului, cât îi propun și soluții și măsuri de sprijin urgent pentru agricultori.

    Scrisoarea adresată premierului Gavrilița este semnată de cei trei președinți de organizații: Ion Plămădeală – Asociația Forța Fermierilor, Valeriu Cosarciuc – Federația Națională a Fermierilor din Moldova, și de Vitalii Gorincioi – Asociația Moldova Fruct. O copie a scrisorii a fost transmisă și președintei Maia Sandu.

    ”Organizațiile noastre sunt revoltate de atitudinea Guvernului față de situația extrem de dificilă în sectorul agrar, care se înrăutățește pe zi ce trece. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea-soarelui și sfeclă de zahăr. Embargoul la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura, care la fel au suferit în urma secetei”, se arată în scrisoarea adresată șefei executivului de la Chișinău.

    Prețuri derizorii primite de fermieri pentru recoltele din acest an

    Fermierii semnalează și că ”excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele de logistică la exportul prin intermediul transportului rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și starea lucrurilor din Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grâu, orz, rapiță și floarea-soarelui”.

    În acest context, ”mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, în anul curent, costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400%, iar dobânzile la credite în ultima perioadă s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie, tradițional, crește și povara fiscală asupra sectorului agrar”.

    ”În asemenea circumstanțe cumulative extrem de nefavorabile, în lipsa unei intervenții prompte din partea statului, foarte mulți fermieri mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în câteva luni, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației”, trag semnalul alarmă cei trei președinți de organizații.

    Dialog cu Ministerul Agriculturii, dar…în zadar

    Aceștia subliniază că de aproape două luni, organizațiile de agricultori au purtat un dialog permanent și punctual cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea declarării stării de urgență și aprobării unui plan de salvare a agricultorilor afectați de secetă și embargou, care, din păcate, nu s-a soldat cu un rezultat concret, chiar dacă ministrul Agriculturii inițial a susținut public această idee și în mare parte este de acord cu propunerile noastre.

    Fermierii au cerut din august o întâlnire cu Natalia Gavrilița

    ”În luna august, noi am solicitat să discutăm acest subiect la întâlnirea cu Dumneavoastră, însă apelul nostru a rămas fără răspuns”, îi bat orazul fermierii doamnei premier.

    Ulteriorm solicitării, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Asociația Forța Fermierilor și Asociația Moldova Fruct au convocat pe data de 5 septembrie 2022 o ședință comună a Consiliilor de Administrare, la care au invitat-o și pe Natalia Gavrilița.

    ”Cu părere de rău, în repetate rânduri, nu ați dat curs invitației noastre și nici nu ați manifestat disponibilitatea Dumneavoastră față de un dialog constructiv comun. Totodată, domnul ministrul al Agriculturii, chiar dacă a fost de acord cu argumentele celor trei organizații, totuși, nu ne-a oferit termene pentru aplicarea măsurilor de susținere a fermierilor afectați. Din discuție cu dumnealui, am realizat că executivul nu are plan de sprijin de urgență a sectorului agrar”, au constatat fermierii.

    În acest context și în condițiile în care starea de spirit în rândurile producătorilor agricoli este tot mai tensionată, cele trei organizații au solicitat din nou o întrevedere cu Natalia Gavrilița, împreună cu ministrul Finanțelor cel târziu până la data de 12 septembrie.

    ”În cadrul întrunirii, propunem să discutăm revendicările noastre comune, votate unanim la ședința din 5 septembrie, care urmează șă fie legiferate prin decizia Comisiei Situației Excepționale și care ar permite:

    1. Amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
    2. Acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
    3.  Adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați în mărime de cel puțin 3000 de lei per hectar afectat, fie ca recompensă bănească, fie sub formă de motorină/fertilizanți și compensațiilor pomicultorilor de cel puțin 2 lei per kg de mere comercializate către întreprinderile de procesare sau la export pe piețe alternative”.

    ”În cazul în care solicitarea noastră privind organizarea unei noi întrevedri va fi ignorată, ne rezervăm dreptul de acțiuni la protest”, se încheie scrisoarea fermierilor adresată Nataliei Gavrilița.


    Te-ar mai putea interesa

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere