• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vasile Mârzenco, Federația Națională a Fermierilor: Grâul nu s-a înfrăţit, nu s-a dezvoltat. E risc ca recolta din anul viitor să fie compromisă

  Alina Anghel -

  Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor , susține că recolta de cereale de anul viitor va scădea drastic. Din cauza lipsei  precipitaților din ultimul timp, semințele de grâu, precum și restul semănăturilor de toamnă încolțesc foarte greu. Acesta este un motiv pentru care recolta din următorul an va fi scăzută.

  „Am semănat în pământ uscat, practic fără umiditate, au fost două ploiţe mici de tot, care au pornit încolţirea grâului şi răsare foarte greu grâul, deşi în această perioadă grâul trebuia deja să se înfrăţească, să fie covorul verde şi des de pe câmp. Dintr-o sămânţă, trebuie să se dezvolte 5-6 tulpini sau spice, dar aşa, dacă nu a fost umiditate la timp, grâul nu s-a înfrăţit, nu s-a dezvoltat, dintr-o sămânţă va fi un spic. Situaţia este alarmantă. Deşi 2021 a fost un an cu recoltă de cereale foarte bună, şi la porumb, şi la floarea soarelui, există riscul ca recolta de grâne din anul viitor să fie compromisă, din cauza lipsei de precipitaţii. Sunt afectate semănăturile, evident, recolta de cereale va scădea esenţial”, a spus Vasile Mârzenco, citat de tvrmoldova.md

  Dacă primăvara viitoare va fi secetoasă, atunci situația se va agrava și mai mult, iar statul va trebui să ia măsuri pentru a asigura, populației, resursele alimentare.

  „Trebuie să facem rezerve de cereale, ca să asigurăm R. Moldova cu grâu de panificaţie, să nu exportăm fără calcul. Şi să ne gândim cum am putea să sprijinim agricultorii în asemenea situaţii. Trebuie să ne facem rezerve de grâu, pentru următorii doi ani, cel puţin. Deşi 2021 a fost cu o recoltă bogată de cereale, mijloacele pe care le-au agonisit agricultorii le cheltuiesc pentru procurarea îngrăşămintelor, pieselor de schimb, care s-au dublat la preţ, dar a crescut şi preţul la motorină. Astfel, agricultura ar putea ajunge în criză financiară în primăvara-vara anului viitor, înainte de recoltare”, a menționat Vasile Mârzenco.

  Nu doar Republica Moldova se confruntă cu această problemă, ci agricultura din lumea întreagă, suferă din cauza schimbărilor climatice.

  „Şi la scară mondială, agricultura intră în dificultăţi din punct de vedere a condiţiilor climaterice, în unele părţi nu plouă, iar în altele plouă excesiv. Ne avertizează şi organismele internaţionale că este posibilă o criză alimentară în timpul apropiat. De aceea, trebuie să fim atenţi cu circuitul cerealelor. Nu zic că trebuie interzis exportul, dar trebuie dublată cantitatea de grâu din rezerva statului, pentru a asigura siguranţa alimentară a Republicii Moldova”, a concluzionat Vasile Mârzenco.

  De asemenea, și Viaceslav Grigoriţa, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a precizat că recoltarea cerealelor a început cu întârziere din cauza condiţiilor climatice, la fel şi semănatul culturilor de toamnă.

  „Precipitaţiile căzute în ultimele luni nu sunt suficiente pentru a avea condiţii optime de însămânţare, e umiditate insuficientă a solului, şi perioada semănatului este întârziată. Cu toate acestea, s-a însămânţat peste 55% din suprafeţele preconizate cu grâu de toamnă. Nu este atât de mult, dar aşa ani am mai avut, în 2019. Desigur, situaţia nu este cea mai bună la aceste semănături, în condiţii de insuficienţă a umidităţii, unele din ele au înrădăcinat, iar altele – nu. În dependenţă de precipitaţii, fermierii vor alege – fie vor însămânţa suprafeţele respective, care nu au germinat corespunzător, în perioada imediat următoare sau la primăvară. Sau, dacă este o evoluţie bună, acestea vor fi menţinute. Dar trebuie aplicată şi irigarea, pentru a asigura prinderea plantelor. Totodată, producătorii agricoli trebuie să aleagă adâncimea optimă a semănăturilor, în dependenţă de umiditatea solului”, a spus Viaceslav Grigoriţa.

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pentru sâmbătă, duminică şi luni, în zona de nord, şi pentru marţi, săptămâna viitoare, în centrul şi sudul Republicii Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni