• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Veaceslav Ioniță cere CNA să se autosesizeze cu privire la prețul gazului în Republica Moldova!

  Alina Anghel -

  Veaceslav Ioniță, expert economic, face apel către Centrul Național Anticorupție(CNA) să se autosesizeze cu privire la prețul gazului pe care Republica Moldova îl plăteşte companiei rusești GazProm. Printre consumatorii afectați se numără inclusiv producătorii agricoli care utilizează gazul în uscarea și procesarea materiilor agricole, dar și pentru încălzire.

  Expertul susține că Republica Moldova a rămas fidelă GazPromului, fiindcă nu există alte surse alternative.

  „Situația, din păcate, este foarte tristă și va trebui mult timp să discutăm acest subiect, când spun mult timp, vorbesc de luni, dacă nu ani de zile. Și aici vreau să împărțim această sumă de 74 de milioane de dolari în două sume distincte. Jumătate din sumă este o datorie abuzivă, neinteligentă, și trebuie să vedem de ce ea s-a format, și jumătate din ea s-a format în mod normal, în luna octombrie, jumătate din noiembrie. Noi aici operăm cu jumătate din informație (…) Noi cu GazPromul și cu Federația Rusă am avut două cotituri în viața noastră, una în 2006 și una în 2021. Ce-a fost în 2006? Până în 2006, noi plăteam pe gaz un preț care era încă din URSS, care în unii ani, ajungea să fie de patru ori mai mic, decât prețul pieței. În 2006, GazProm a insistat ca RM să achite gazul la preț de piață. Când RM a acceptat această formulă, s-a convenit că noi trecem la formula aceasta în cinci ani de zile și atunci am semnat contractele și am spus: noi trecem la prețul de piață, dar în cinci ani de zile. Treptat, din 2006 până în 2010 am ajuns la prețul de piață. Prima întrebare fundamentală, dacă RM din 2010 până în 2020 a plătit prețul de piață, din ce cauză am rămas ostaticii GazPromului, nu am dezvoltat surse alternative și n-am implementat pachetul energetic II? Dacă ei nouă ne dădeau o facilitate , tu rămâi la monopolist, dar noi suntem la monopolist, cumpărăm la prețul de piață și nu cumpărăm din România, nu cumpărăm din alte părți și, în general, dormim”, a precizat, Veaceslav Ioniță în, cadrul emisiunii “Secretele Puterii”, la Jurnal TV.citat de jurnal.md

  Veaceslav Ioniță a menţionat că actualii membrii ai Guvernului au trebuit să semneze toate documentele cu referire la formula nouă de calcul a prețului la gaze fiindcă GazProm nu a avut încredere în legitimitatea vechiului Guvern.

  „În 2021, se întâmplă un lucru important, care va dura încă câțiva ani, piața mondială a gazului se transformă, dacă înainte gazul era ținut, legat de petrol, acum el devine un produs independent. Drept rezultat, începând cu 2021, gazul s-a rupt de petrol, prețurile cresc. Asta se știa încă de anul trecut și GazProm vine cu a doua cerință în 30 de ani, să plătim prețul de tranzacționare pe piață. Formula veche, pe noi ne avantaja enorm, formula nouă ne dezavantajează. (…) GazProm nu a avut încredere în legimitatea Guvernului vechi, a așteptat și a făcut ca actualii reprezentanți ai Guvernului să semneze absolut toate documentele, inclusiv formula nouă și toate documentele adiționale. (…) Ai noștri se joacă de-a pisica și șoarecele și ne trezim în luna octombrie când prețul la gaz trebuia să fie aproximativ 450 de dolari, că nouă ni se dă gazul cu 790 de dolari”, a menționat acesta.

  Expertul economic, îndeamnă Centrul Național Anticorupție (CNA) să se autosesiseze și să ia la cunoştiinţă preţul pe care îl plătește Republica Moldova.pentru gazele naturale.

  ,,Și eu acum mă adresez la CNA, dacă o primărie cumpără un autobuz, care costă 20 de mii de euro, cu 450 de euro, ce faceți voi cu primarul acela? Dar dacă gazul costă 450 de dolari, dar el se cumpără cu 790, voi n-aveți întrebări? Deci, în luna octombrie, datorită faptului că din incopetență sau din rea-voință sau intenționat, noi în loc să cumpărăm gazul după formula nouă, care este vicioasă, noi cumpărăm după prețul care nu are nimic cu formula nouă. Noi avem din 74 de milioane de dolari, 37… sau jumătate din sumă este o datorie creată în mod artificial. (…) Jumătate din suma pe care noi o achităm este din cauza acestei datorii dubioase formate într-un mod miraculos, iar jumătate sunt într-adevăr devierile tarifare. Vreau să vă spun oficial că acești bani nu au nimic cu devierile tarifare, cu datoriile din luna octombrie, deoarece se achită datoriile dubioase din trecut. (…) Acești 1,4 miliarde dați din bugetul de stat nu ne salvează absolut deloc și va trebui să plătim un tarif majorat”, a concluzionat expertul economic.

  Reprezentanții companiei Gazprom au trimis o nouă notificare autorităților de la Chișinău prin care amintesc că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expiră astăzi, 24 noiembrie.

  De amintit că cei de la Gazprom au trimis o notificare, pe data de 22 noiembrie, prin care au informat Republica Moldova că vor opri furnizarea de gaze în 48 de ore, dacă nu va fi achitată datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.

  Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că  firma Gazprom a prelungit până vineri, 26 noiembrie, termenul în care autoritățile de la Chișinău trebuie să achite datoria curentă, altfel livrările de gaze vor fi stopate.


  Te-ar mai putea interesa

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

  Ultimele știri

  R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024