• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vinării mici și mijlocii, sprijinite cu utilaje performante în valoare de 170.000 de dolari!

  Alina Anghel -

  Un număr de 16 vinării mici și medii din Republica Moldova, dintre care zece membre ale Asociației Micilor Producători de Vinuri, au primit din partea Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova utilaje performante și asistență tehnică pentru îmbunătățirea procesului de producere a vinurilor și sporirea calității acestora.

  Echipamentele noi, în valoare de aproximativ 170.000 de dolari, includ fermentătoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului, baricuri, prese, sisteme de control a temperaturii și filtre de curățare și sterilizare a vinurilor.

  Aceste tehnologii permit gestionarea ușoară a procesului de producere a vinului în toate fazele de producere, garantează standarde igienice, permit maturarea vinului și sporirea calității vinului.

  Totodată, suportul oferit de USAID APM a generat investiții adiționale de aproape 410.000 de dolari americani din partea vinăriilor pentru perfecționarea procesului de producere a vinului. Astfel, noile tehnologii performante le permit micilor vinificatori să îmbutelieze vinurile oferind valoare adăugată produsului comercializat.

  Echipamente deținute de Asociației și date cu împrumut membrilor

  De asemenea, USAID APM a ajutat Asociația Micilor Producători de Vinuri să procure mici echipamente necesare în procesul de producere și îmbuteliere și etichetare a vinului, ce le sunt oferite cu împrumut membrilor asociației în perioada de recoltare, producere și îmbuteliere a vinurilor.

  Nicolai Olărașu

  Nicolai Olărașu, patronul Cramei Mingir, este de părere că echipamentul oferit de USAID APM îi permite să asigure un flux continuu de producere a vinului. Datorită acestuia, vinăria își va îmbunătăți capacitățile de producere și speră să-și extindă vânzările în România, ceea ce îi va permite să construiască la cramă o sală de degustare pentru turiști.

  ”În afară de echipament, am primit consultanță din partea experților de producere și marketing, am fost ajutați în crearea website-lui și materialelor de prezentare”, susţine Nicolai Olărașu, patronul Cramei Mingir, potrivit agora.md

  Vinăria Bahu, situată în satul Bahu, raionul Calarași, şi de care se ocupă doi prieteni Mihai Iuzvac și Anton Deleu, a primit utilaje despre care cei doi vinificatori consideră că sunt, cruciale pentru îmbunătățirea calității vinului produs de Bahu Winery.

  Dacă acum cele 3.000 de sticle de vin sunt vândute prin intermediul vinotecilor, sau la târgurile locale, vinificatorii cred că utilajele primite le oferă şanse de dezvoltare și extindere a activității lor.

  Nicolae Minciună deţine mica vinărie Domeniile din satul Slobozia Mare, raionul Vulcănești, după ce ani la rând a muncit la o vinărie în Noua Zeelandă.

  Vinificatorul este de părere că datorită climei, solurilor calcaroase cu caracteristici geologice și compoziția minerala unică din regiunea Sloboziei Mare, strugurii au un gust deosebit, iar vinurile sunt caracterizate de un terroir incomparabil.

  Utilajele pe care le-a primit îi vor permite să-şi extindă producția de vin și calitatea acestuia, iar ținta este piața din România.

  Printre cei care au beneficiat de proiectul USAID APM se află și vinăriile AlterEgo și Familna Vinarna Rizov, care în 2021 au fost premiate cu medalii de aur pentru primul lor vin.

  În anul actual, vinurile moldovenești au fost premiate cu peste 1.150 de medalii în cadrul concursurilor internaționale, iar mai bine de 200 de medalii le revin micilor producători de vinuri din Moldova, membrii ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

  Ultimele știri

  R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024