Vinuri moldovenești în valoare de 1,5 milioane de euro – blocate în portul Odesa!
Iana Gore -Zeci de loturi cu produse vitivinicole, în valoare totală de 1.500.000 de euro stau blocate, din cauza războiului, în portul din Odesa. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, băuturile sunt produse de cinci companii vinicole din Republica Moldova și urmau să ajungă în mai multe state.
Reprezentanții Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au declarat pentru TV6 că au iniţiat procedura de deblocare a acestei situaţii, despre care spun însă că nu știu cât va dura.
Vinuri de 200.000 de euro numai de la Cricova
Unul dintre cele mai mari combinate vinicole din ţară are blocate containere în valoare de 200.000 de euro în două porturi din regiunea Odesa. Băuturile au ajuns în țara vecină cu doar câteva zile înainte de război.
“Avem blocate 12 containere în porturile din Ucraina, în Odesa și Iujnoe. Sunt containere livrate către diferite țări. Ele stau orientativ de la sfârșitul lunii februarie, de la combinat au fost livrate în data de 18-21 februarie”, a declarat Sorin Maslo, director interimar al Cricova.
Accesul în port nu este permis
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în total, 5 companii vinicole au containerile blocate. Producţia urma să fie exportată în SUA, Turcia, Marea Britanie, China, Coasta de Fildeş, Coreea de Sud, Canada, Japonia și altele.
„La moment, în Odesa, în port nu se poate intra. Marfa stă blocată. Noi am cerut să ne ajute România, ca să putem exporta prin alt port, prin portul din Constanța”, spune Elisaveta Breahnă, director interimar ONVV.
Problemele logistice vor crește prețul final al vinurilor
Aceasta a mai spus că problema de logistică va scumpi producția de vin.
„Distanța va fi de două ori mai mare, dar o problemă, la moment, chiar astăzi a apărut că Polonia nu permite tranzitul mărfurilor către Rusia, Belorusia, pe teritoriul țării sale și va fi nevoie de un înconjur încă și mai mare și toate acestea duc la costuri foarte mari care se reflectă asupra semicostului unei sticle de vin”, mai explică Elisaveta Breahnă.
MAIA se implică pentru deblocarea situației
Reprezentanții Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au declarat că au iniţiat procedura de deblocare a acestei situaţii.
„Astăzi am avut o ședință cu Ministerul de Externe și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltaării Regionale. S-a convenit asupra unor acțiuni care urmează a fi întreprinse. Ministerul de Externe, prin canalele diplomatice, urmează să comunice cu autoritățile din regiune, pentru a debloca aceste stocuri și a le reîntoarce înapoi în R.Moldova. Cât va dura nimeni cu exactitate nu poate cunoaște”, precizează Sergiu Gherciu, secretar de stat MADRM.