• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vladimir Bolea a fost învestit în funcția de ministru al Agriculturii în Republica Moldova

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Vladimir Bolea este noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova. Acesta îl succedă pe Viorel Gherciu care a demisionat din funcție într-o perioadă în care la MAIA s-au acumulat o serie de probleme legate de sectorul agricol.

  Vladimir Iosif Bolea a fost învestit în funcția de ministru al Agriculturii în această dimineață, depunând jurământul de credință în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a premierului de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

  ”Trebuie să creăm condiții pentru a avea un sector agricol rezilient și competitiv. Nu este ușor, ținând cont în special de provocările zilei de astăzi, dar eu am certitudinea că dumneavoastră, împreună cu echipa, o să reușiți”, a declarat Maia Sandu, urându-i succes lui Vladimir Bolea în noua sa funcție.

  ”Cred că pentru foarte mulți această numire nu este o surpriză. Dacă analizăm deciziile în domeniul agriculturii care au fost luate în ultimele 11 luni, majoritatea dintre ele au venit ca și inițiativă legislativă, ca și inițiative pornite de Comisia parlamentară și de dumneavoastră personal, de aceea am toată încrederea că această tranziție va fi una firească, ușoară și de bun augur pentru dezvoltarea sectorului agriculturii și industriei alimentare”, a declarat și premierul Natalia Gavrilița, care a precizat că abia așteaptă să lucreze cu Vladimir Bolea în cadrul echipei de miniștri.

  A condus Comisia de agricultură din Parlamentul de la Chișinău

  Bolea vine la șefia MAIA de la conducerea Comisiei de agricultură din Parlamentul Republicii Moldova. În ultimele luni, el a fost implicat direct în luarea deciziilor privind politicile agricole, participând activ la întâlnirile cu fermierii și având numeroase inițiative privind actualizarea legislației din sectorul agriculturii și industriei alimentare.

  Vladimir Bolea este născut la Carabetovca, raionul Basarabeasca. A urmat la Școala Superioară Militar-Politică de Apărare Antiaeriană din Leningrad, Federația Rusă, iar studiile de bază și le-a făcut la Universitatea de Stat din Moldova. Inițial a absolvit Facultatea de Istorie, apoi cea de Drept, iar ulterior și masteratul în drept economic.

  Cariera lui profesională e legată în mare parte de SC GFC Holboca SRL, o companie pe care a fondat-o în Iași, România, și la care a fost director mai bine de 5 ani. Între timp a fost instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău, un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova.

  Din martie 2019, Vladimir Iosif Bolea deține funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a. Este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

  Viorel Gherciu

  Viorel Gherciu – o demisie vehiculată

  Vladimir Bolea a preluat portofoliul de la Viorel Gherciu, a cărui demisie a fost vehiculată în urmă cu o săptămână, dar care a fost ulterior infirmată. Gherciu nu a ieșit public pentru a-și anunța demisia, însă în ultima perioadă a fost mai discret în aparițiile publice. Mai mult, nici la nivel guvernamental nu s-a anunțat oficial demiterea lui Gherciu, deși în ultima perioadă premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat nemulțumirea la adresa mai multor miniștri, fără însă a-i nominaliza.

  Schimbarea ministrului Agriculturii de la Chișinău vine într-o perioadă agitată în agricultură. După ce, pe 21 iunie, Asociația Forța Fermierilor a organizat un protest în 14 raioane ale țării, Guvernul a adoptat săptămâna aceasta compensarea integrală a accizei la motorină pentru fermierii micro, mici și mijlocii. În plus, fermierii din AFF au obținut și deblocarea exporturilor de grâu.

  Un alt ”cartof fierbinte” pe care Vladimir Bolea îl va avea de gestionat va fi cel legat de Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Instituția este vizată direct în cadrul unui proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare, proces prin care ar urma ca Universitatea de Stat din Moldova să absorbă 15 instituții universitare, inclusiv Academia de Administrare Publică, Universitatea Tehnică a Moldovei va absorbi patru instituții dintre care cea mai mare este Universitatea Agrară, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” va absorbi patru alte instituții, iar Academia de Studii Economice din Moldova se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. În cursul zilei de ieri, joi – 7 iulie, Sindicatul Universității Agrare de Stat din Moldova a organizat un protest în fața Guvernului împotriva a ceea ce cadrele universitare consideră ”desființarea” insituției ce formează specialiștii din sectorul agricol.


  Te-ar mai putea interesa

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

  Ultimele știri

  R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024