• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFF: R. Moldova va fi inundată cu 300.000 de tone de floarea-soarelui importată din Ucraina

    Oana Timar -

    O cantitate de 300.000 de tone de floarea-soarelui din Ucraina ar urma să ajungă în Republica Moldova. Asociația Forța Fermierilor anunță că are informații potrivit cărora importurile au început, acestea urmând să prăbușească prețul intern pentru semințele de floarea-soarelui.

    Într-o comunicare publică, Asociația Forța Fermierilor remintește opiniei că ”a avertizat că compania Trans Oil planifică un import masiv al florii-soarelui din Ucraina și că primele achiziții au avut loc la începutul lunii septembrie”.

    ”Din păcate Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a acționat mai mult ca avocatul acestui holding și a emis un comunicat steril precum că totul bine în țară și nu se importă nimic. Prin urmare, ieri pe teritoriu fabricii de ulei din Bălți au fost aduse încă 36 vagoane cu materia primă importată în cantitatea aproximativă de 1.500 tone. Asociația cunoaște din mai multe surse demne de încredere că în următoarele zile se așteaptă importul din Ucraina a circa 15 mii tone de floarea-soarelui, iar sumar se planifică invadarea pieții Republicii Moldova cu circa 300 mii tone de răsărită din țara vecină”, se arată în comunicare.

    Fermierii se tem că, în aceste condiții prețul la floarea-soarelui continuă să scadă, ”iar reprezentanții companiei, care deține poziția dominantă în aceasta piață, deja preîntămpină pe agricultorii că prețul la floarea-soarelui va scădea până la 5-4,5 lei per kg cu TVA, ceea ce înseamnă că agricultorii vor fi impuși să vândă producția cu 2,5-3 lei sub prețul de cost”.

    Fermierii din AFF cer interzicerea importurilor de floarea-soarelui

    ”Pentru noi este evident că compania Trans-Oil, care în prezent deja controlează direct și prin holdinguri afiliate peste 40 procente din terenuri arabile ale țării, dorește falimentul mai multor agricultorilor mici și mijlocii din zonele rurale și preluarea afacerilor lor. Nu este clar de ce tace Guvernul? A fost promisiunea că la primul pericol de invadare a pieții executivul va acționa!

    Asociația Forța Fermierilor reiterează revendicarea privind interzicerea URGENTĂ a importului producției de floarea-soarelui în Moldova și avertizează Guvernul că el prin lipsa de acțiuni devine complice al unui holding, controlat de prietenul lui Plahotniuc, la procesul distrugerii fermierilor adevărați. Să nu creadă cei de la guvernare și cei de la Trans Oil că dacă acum agricultorii sunt implicați masiv în lucrări de recoltare, ei nu urmăresc ce se întâmplă. Răspunsul va fi foarte curând”, se mai arată în comunicarea AFF Republica Moldova.

    De precizat că, potrivit propriilor comnicări, Trans Oil deține o rețea de 49 de silozuri și magazii de depozitare cereale în Moldova, Serbia și România, 5 fabrici de producție de ulei capabile să proceseze 1,2 milioane de tone de semințe oleaginoase și o logistică terestră și navală impresionantă. În Republica Moldova, grupul deține inclusiv compania „Floarea Soarelui” S.A., un brand de peste 100 de ani și unde se produce uleiul Floris. Fabrica de ulei a primit anul acesta certificarea autorităților chineze la exportul către China a uleiului vegetal și șrotului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene