• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii veniți la protest cu tractoarele, asaltați de poliție cu citații. Lider AFF: ”E metodă de intimidare!”

    Oana Timar -

    Fermierii veniți cu tractoarele să protesteze la Chișinău s-au trezit asaltați de către forțele de ordine care le-au înmânat citații ce fuseseră tipărite peste noapte și datate miercuri, 22 noiembrie. Documentele au fost emise pentru sancțiunea de a fi călcat iarba de pe marginea șoselei și le-au fost înmânate agricultorilor la prima oră în această dimineață, în ziua protestului, fiind interpretate de către fermieri ca un act de intimidare.

    Asociația Forța Fermierilor organizează astăzi, joi – 23 noiembrie, un amplu protest la Chișinău. Sute de tractoare au ajuns de ieri la periferia capitalei. Pentru a nu încurca circulația, mașinile agricole au fost staționate pe marginea drumurilor, iar la primele ore ale dimineții, agricultorii s-au trezit cu o armată de polițiști care le-au înmânat citații pentru încălcarea punctului 69, litera i, din Regulamentul circulației rutiere. În fapt, fermierii urmează să fie amendați pentru că…au călcat iarba. Mai exact, au staționat cu tractoarele pe gazoane!

    Lider AFF: ”Asta este metodă de intimidare”

    Unul dintre liderii AFF care primit citație în această dimineață este Sergiu Stefanco. Acesta a filmat procedura de înmânare a documentului, dar și conținutul acestuia, remarcând că citația este tipărită și că acestea par să fi fost pregătite. ”Ce este asta? Asta este metodă de intimidare. Dumneavoastră umplați cu hârtii să ne imtimidați. După protest vom clarifica ceea ce am încălcat”, le-a spus Sergiu Stefanco polițiștilor. Fermierul a sesizat și faptul că polițiștii au venit ”înarmați” cu un teanc, ”sute de citații”, ”Eu refuz să iau citația, mie nu mi-e clar pentru ce este emisă. Noi o să protestăm și apoi ne vom clarifica mai departe. Noi am încălcat ceva? Ce am încălcat? (…)

    ”Prezența este obligatorie. În cadrul procesului contravențional, aveți dreptul de a fi asistat de un avocat/apărător. Atenție: În cazul neprezentării agentul constatator încheie în privința proprietarului sau posesorului vehiculului un proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în condițiile art. 443 alin (8) din Codul contravențional, cu expedierea copiei procesului-verbal cu privire la contravenție, în ordinea prevăzută la art. 382 alin (7) din Codul contravențional”, se arată în citație.

    Poliția a venit pregătită pentru a înmâna tuturor fermierilor citații tipărite

    Vă reamintim că astăzi, joi – 23 noiembrie, agricultorii din Asociația Forța Fermierilor organizează un amplu protest în Chișinău.

    ”Agricultorii se întâlnesc la tractoare și la orele 10.00 vor veni, deocamdată fără tehnica agricolă, la Guvern pentru a discuta cu dl prim-ministru revendicările în baza proiectului deciziei CSE, care a fost elaborat de organizațiile de fermieri și care luni a primit domnul ministru. În funcția de rezultatul întălnirii cu domnul Recean, agricultorii vor decide acțiunile ulterioare”, a anunțatb aseară AFF.

    Organizația de fermieri a arătat că revendicările agricultorilor moldoveni nu presupun niciun efort financiar de la bugetul de stat, doar măsuri menite să ofere o gură de oxigen producătorilor sufocați de datorii, de producțiile afectate de secetă și de prețurile mici la recoltă. Iată care sunt revendicările fermierilor care au anunțat că vor protesta mâine, 23 noiembrie, la Chișinău:

    ”1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase.

    2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.

    3. În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floarea-soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii, nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai tărziu de 20 decembrie 2023”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene