Fermierii din AFF au ajuns cu tractoarele în Chișinău. Vor discuta cu premierul Recean înainte de protest
Oana Timar -Așa cum au promis, fermierii din Republica Moldova fac protest mâine, joi – 23 noiembrie, în capitală. Agricultorii din Asociația Forța Fermierilor au venit deja cu tehnica agricolă pe care au staționat-o la intrarea în Chișinău. Înainte de a demara acțiunea de protest, producătorii agricoli vor avea o întâlnire cu premierul Dorin Recean, anunțând că nu sunt dispuși să renunțe la revendicările fără de care afacerile lor vor fi definitiv puse la pământ.
Asociația Forța Fermierilor a anunțat astăzi, miercuri – 22 noiembrie, că ”în pofida unor manipulări în mass-media, lipsei acute de mijloace financiare și intimidări în unele regiuni, fermierii din 20 de raioane se îndreaptă spre Chișinău așa cum și a fost planificat”. În această după-amiază au ajuns la periferia capitalei peste 200 de unități de tehnică agricolă, iar alți agricultori sunt așteptați să sosească mâine dimineață.
”Tehnica va fi parcată azi în două locuri – partea de sud, vis-a-vis de Motel, lângă stația terminus de troleibuz și partea de nord, ieșire din comuna Stâuceni. Mâine, în prima jumătate a zile, tehnica agricolă urmează să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN)”, a anunțat AFF într-un comunicat de presă.
Fermierii din AFF se întâlnesc mâine dimineață cu premierul R. Moldova
Spre seară, organizația a venit cu vești: ”Mâine, la orele 9.00, agricultorii se întâlnesc la tractoare și la orele 10.00 vor veni, deocamdată fără tehnica agricolă, la Guvern pentru a discuta cu dl prim-ministru revendicările în baza proiectului deciziei CSE, care a fost elaborat de organizațiile de fermieri și care luni a primit domnul ministru. În funcția de rezultatul întălnirii cu domnul Recean, agricultorii vor decide acțiunile ulterioare”. AFF a mai precizat și că în această seară, fermierii protestatari au asigurat deblocarea drumului de intrare sudică în Chișinău.
AFF araă că revendicările fermierilor moldoveni nu presupun niciun efort financiar de la bugetul de stat, doar măsuri menite să ofere o gură de oxigen producătorilor sufocați de datorii, de producțiile afectate de secetă și de prețurile mici la recoltă. Iată care sunt revendicările fermierilor care au anunțat că vor protesta mâine, 23 noiembrie, la Chișinău:
”1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase.
2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.
3. În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floarea-soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii, nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai tărziu de 20 decembrie 2023”.