• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Republica Moldova organizează un protest masiv la Chișinău, pe 22 noiembrie

    Violina Gorcinschi -

    Asociația Forța Fermierilor (AFF) din Republica Moldova și Federația Națională a Fermierilor (FNFM) au anunțat că săptămâna viitoare, pe 22 noiembrie, va avea loc un protest masiv la Chișinău. Fermierii din mai multe raioane, aducând și tehnica agricolă, se vor reuni pentru a-și arăta nemulțumirea în legătură cu modul în care sunt tratați de autorități. Revendicările agricultorilor, potrivit celor două organizații reprezentative, nu ar necesita cheltuieli bugetare suplimentare, însă măsurile întârzie să apară.

    AFF și FNFM au anunțat astăzi, miercuri – 15 noiembrie, printr-un comunicat, că pe data de 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău, pentru a protesta în legătură cu atitudinea autorităților față de problemele fermierilor micro, mici și mijlocii. Asociațiile au ținut să precizeze că protestul planificat pentru săptămâna viitoare nu are caracter politic.

    o adresa catre primarul Chisinaului
    Protestul fermierilor la Chișinău

    AFF și FNFM – Protest masiv al fermierilor la Chișinău

    Organizațiile care îi reprezintă pe fermierii moldoveni și-au cerut scuze, în prealabil, locuitorilor Chișinăului pentru eventualele inconveniente, precizând că acest protest este unul ce nu mai poate fi evitat.

    „Din start cerem scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcere și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, au transmis reprezentanții fermierilor.

    Acestea sunt revendicările principale ale agricultorilor, a căror implementare urgentă poate stabiliza situația:

    1.  Introducerea prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
    2. Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene.
    3. Alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023.
    4. Interzicerea importului grâului, porumbului și florii-soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

    „În special , menționăm că toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare, deși noi considerăm că de mult a venit timpul când Guvernul ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice în regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre. Totodată, remarcăm încă odată că protestul agricultorilor este absolut lipsit de substrat politic și vom curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul nostru în scopuri meschine”, au conchis AFF și FNFM.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni