• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ion Brânză: ”Am lucrat o viață întreagă și acum se duce totul de râpă”

    Violina Gorcinschi -

    Protestele fermierilor din Republica Moldova au devenit din ce în ce mai dese, în contextul situației dificile din sectorul agriculturii. Aflându-se în dificultatea de a-și plăti datoriile, nu mai vorbim de profit, membrii Asociației Forța Fermierilor (AFF), dar și agricultorii de sine-stătători, și-au luat tractoarele și au mers în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău pentru a protesta și a-și arăta nemulțumirea în legătură cu modul în care Guvernul gestionează situația. Vineri, pe data de 8 decembrie, după o noapte de ninsoare, la temperaturi scăzute, oamenii erau din nou în piață, adunați în rânduri întregi de tractoare. Printre aceștia s-a găsit și Ion Brânză, un producător de cereale din raionul Hîncești.

    Ion Brânză, fermier în raionul Hîncești și membru al Asociației Forța Fermierilor, a fost prezent la protestul de pe data de 8 decembrie din PMAN. Cu o experiență de peste 44 de ani în agricultură, pornind de jos, acesta s-a confruntat cu mai multe crize, cea actuală fiind cu efectele cele mai severe. Câștigurile din acest an au fost puternic afectate de prețurile mici de pe piață, dar și de secetă. Descurajat de atitudinea autorităților, agricultorul din centrul Moldovei a venit să-și arate nemulțumirea și să ceară intervenție urgentă pentru agricultură. Într-un interviu oferit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, acesta e explicat situația prin care trece și cum îi influențează activitatea deciziile celor de la conducere

    Ion Branza
    Ion Brânză, fermier

    Fermier la protestul AFF: „Să vină guvernanții să lucreze în locul nostru, să vadă cum e”

    Fermierul Ion Brânză este producător de cereale în raionul Hîncești, în centrul Republicii Moldova. După 44 de experiență, a ajuns să gestioneze, împreună cu fiul său, pe care l-a chemat acasă din străinătate, peste 600 de hectare. Acum, a rămas cu datorii și nu știe ce să îi spună băiatului care a investit mult în această afacere

    „Eu am lucrat toată viața mea în agricultură, am 44 de ani experiență în domeniu. Eu produc cereale, în raionul Hîncești, lângă vama Leușeni. Eu am 452 de hectare și, împreună cu băiatul, avem vreo 600 hectare de teren. El a lucrat 11 ani în Italia. Cel mai tare mă enervează că se tot trâmbițează „să vină diaspora acasă”. Păi a fost diaspora. Eu l-am convins pe fiul meu și l-am adus acasă. Întâi i-am luat banii, am zis să îi investim aici ca să facem treabă. Apoi, mi-am dat seama că nu o să pot face față singur și l-am chemat înapoi acasă. Acum nu știu ce să îi spun, cum să îi întorc banii… E o chestie fără continuitate de acum treaba asta”, a povestit Ion Brânză.

    Prin aceeași situație trece și Tudor Scutari, colegul de breaslă al lui Ion Brânză.

    Cu toate că a mai trecut prin astfel de crize, fermierul a ajuns la capătul puterilor, dezamăgit de decidenții pe care tot încearcă să îi aleagă corect.

    „Pe tot parcursul vieții m-am străduit să fiu corect, să îmi fac treaba, să îmi achit datoriile. Noi am mai trecut prin astfel de recesiuni, de exemplu în 1993, când s-a schimbat raportul cupon-leu. Atâta timp cât noi facem agricultură și plătim undeva 3 kg, puțin peste 3 kg pentru 1 litru de motorină, mai merge. Dacă trecem mai sus, încep problemele. În acest an, am ajuns să dăm și 12-13 kg grăunțe pentru 1 litru de motorină. În acest caz, statul ar trebui să intervină. Am lucrat o viață întreagă și acum se duce totul de râpă. Asta ne-a scos în stradă. Dacă era bine, nu era nimeni aici. Vreau să ne explice cineva cum ne putem descurca singuri. Poate ar fi bine să ne schimbăm cu locurile. Mergem noi la minister, dăm indicații și ei să vină să muncească, să ne spună cum. Le dau alături de mine 100 de hectare de pământ și să ne explice cum. Ori, cumva să vadă din ce resurse ne pot compensa să ieșim măcar în zero. Nu plecăm până nu primim un răspuns concret. Cât am muncit eu în toți acești ani, nici nu am observat când s-a înrăutățit totul, s-a întâmplat foarte repede. Eu am niște bănuieli că cei de la putere au venit și au preluat toată schema veche și merg bine mersi înainte”, a declarat Ion Brânză, membru AFF.

    Ion Branza si Tudor Scutari
    Ion Brânză și Tudor Scutari, fermieri

    Ion Brânză, fermier: „Nu mai putem face nimic”

    Câștigurile finale ale fermierilor din acest an nu doar că le-au blocat activitatea, dar i-au băgat și în datorii. Deși există o nevoie acută și evidentă de schimbare, în opinia fermierilor, cei de la conducere nu își doresc să reformeze sistemul.

    „Dacă am fi ieșit măcar în 0, crede-ți-mă că nu eram aici să cerșim ceva de la ei. Sunt și fermieri mai mici, fiecare cu probleme în măsura lui. Eu bănuiesc că nu dorește nimeni să schimbe nimic. Nu ne mai putem mișca, nu mai putem face nimic. Nu am avut o producție bună în acest an. Ne-au mâncat și seceta, și prețurile. Măcar dacă era doar una din ele, nu ajungeam unde am ajuns. Pentru toate s-au găsit bani, dar pentru a compensa în acest sector, nu. Producțiile s-au vândut anul acesta la o medie de: porumb 2,20-2,25 lei, grâu 2,60-2,30 lei, floarea-soarelui 5-5,60 lei. Acum un an se vindeau la preț dublu”, a mai explicat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene