• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvern: Limită de suprafață și număr de animale pentru gospodăria țărănească

    Violina Gorcinschi -

    Limite de suprafață și de capete de animale pentru gospodăria țărănească. Afacerile agricole care depășesc pragurile stabilite de Guvern vor trebui să se transforme în altă formă juridică. Astfel, nu mai poate fi gospodărie țărănească o exploatație care are peste 40 de hectare de cereale, peste 50 de vaci la muls sau peste 10 hectare de viță de vie.

    Guvernul Republicii Moldova a anunțat că a creat premisele pentru susținerea afacerilor agricole de familie. În acest scop, în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, miercuri-22 noiembrie, Executivul a adoptat un proiect de lege prin care au fost modificate condițiile de exercitare a activității de întreprinzător de către gospodăriile țărănești. Actul normativ prevede că gospodăriile țărănești, a căror activitate a depășit cadrul unei afaceri de familie, vor trebui să treacă la alte forme organizatorico-juridice. Astfel, s-au stabilit limite valorice (suprafață și număr de animale) pentru desfășurarea activității agricole sub formă de gospodărie țărănească. Legea va intra în vigoare după 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    Guvernul de la Chișinău a modificat cadrul juridic pentru afacerile de familie din domeniul agricol. Astăzi, s-a adoptat un proiect prin care gospodăriile țărănești, a căror activitate a depășit anumite limite valorice, vor trece la altă formă juridică, măsură luată în favoarea fermelor mici de familie, a anunțat astăzi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova într-un comunicat. Astfel, producătorii de cereale ce cultivă o suprafață mai mare de 40 de hectare nu vor mai beneficia de facilitățile specifice gospodăriilor țărănești, iar crescătorii de bovine sau porcine se vor încadra în 200, respectiv 300 de capete exploatate.

    tabel cu suprafetele de culturi
    Tabel cu limitele suprafețelor cultivate în cadrul gospodăriilor țărănești

    Gospodăriile țărănești, limitate juridic de Guvernul Republicii Moldova

    Reprezentanții MAIA au anunțat într-un comunicat faptul că, pentru a susține afacerile de familie din domeniul agriculturii, s-a reglementat situația gospodăriilor țărănești. Fermele mai dezvoltate vor trece la alte forme juridice de exercitare a activității economice, care nu mai beneficiază de aceleași facilități ca afacerile de familie.

    „Conceptul de gospodărie țărănească are la bază ideea dezvoltării afacerilor în agricultură, bazate pe munca personală a membrilor familiei. În sprijinul acestora, actele normative acordă facilități, precum cotă redusă a impozitului pe venit, regim simplificat de contabilitate și contribuții sociale avantajoase, comparativ cu alte forme de antreprenoriat. În urma analizelor, s-a constatat că circa 8% din gospodăriile țărănești dețin terenuri cu o suprafață mai mare de 150 ha, existând gospodării cu peste 10.000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că s-a depășit cadrul unei afaceri de familie și nu se justifică necesitatea de protecție deosebită din partea statului”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

    tabel cu animale in ferma
    Tabel cu limita numărului de animale exploatate în cadrul gospodăriilor țărănești

    De exemplu, limita suprafeței cultivate cu cereale în cadrul gospodăriilor țărănești va fi de până la 40 de hectare, cea cu oleaginoase până la 15 hectare, cea legumicolă în câmp deschis până la 4 hectare, suprafața totală de teren fiind de 150 de hectare.

    În cazul crescătoriilor de animale, gospodăriile țărănești sunt limitate la 200 de capete pentru bovine (dar să nu depășească 50 de vaci de lapte), 250 de capete efectiv matcă pentru ovine/caprine și până la 300 de capete pentru porcine. La păsări, plafonul s-s pus la 4.000 de capete de găini ouătoare sau 5.000 capete pui broiler pentru carne.

    Legea va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene