• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii: La AIPA s-au depus până acum peste 3.200 de cereri de subvenții

    Oana Timar -

    Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova răspunde acuzațiilor cu privire la birocratizarea excesivă și dublul stanrd aplicat în cazul cererilor pentru ajutorul destinat fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022 și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern.

    MAIA a emis astăzi, marți – 29 august, un comunicat de presă în care se precizează că numărul cererilor depuse la AIPA a depășit deja numărul de 3.200, cele mai multe fiind pentru rambursarea accizei la motorină. Astfel, referitor la pachetul de acte aferent accesării subvențiilor din partea statului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare face următoarele clarificări:

    ”O condiție de bază pentru obținerea ajutorului de către fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022 și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern este ca agricultorii să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale. Acest lucru derivă din Hotărârea nr. 64 din 12.12.2022 a Curții de Conturi. Prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole. Totodată, la implementarea acestei obligativități s-au luat în considerare practicile Uniunii Europene, care la fel conțin aceste prevederi, fiind o soluție eficientă pentru diminuarea neregulilor în distribuirea subvențiilor.

    Menționăm că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură acționează în interesul tuturor agricultorilor, bazându-se pe principii de transparență și echitate între beneficiarii de subvenții.

    Suplimentar vă informăm că la data de azi, la AIPA au fost depuse 3.264 de cereri de solicitare a subvențiilor, după cum urmează:

    Vă reamintim că Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a semnalat în spațiul public că Ministerul Agriculturii, prin AIPA, ”a cerut ilegal prezentarea pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină unor documentelor suplimentare în număr impunător, care nu sunt prevăzute de Regulamentele privind acordare a ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize. Prezentarea acestor documentelor ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația cănd sunt în toi lucrările agricole”.

    Totodată, organizația reclamă aplicarea dublelor standarde din partea Agenției și Ministerului. ”Recent a fost aprobat un Regulament privind restituirea accizelor producătorilor agricoli , care la fel prevede ca solicitanții trebuie să dețină în proprietate sau folosință terenuri agricole, pentru care se alocă subvenții. Legalitatea deținerii acestor terenuri a fost verificată în baza certificatului , eliberat de primăria, fără indicarea numerelor cadastrale”, este nemulțumirea fermierilor care au anunțat că mâine, miercuri – 30 august, vor picheta sediile MAIA și AIPA.

    Citiți și: AFF anunță că va picheta Ministerul Agriculturii și AIPA. Vezi motivele!

    Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ajutorul destinat fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022

    În cursul zilei de ieri, luni – 28 august, AIPA e emis de asemenea un comunicat de presă în care a informat că fermierii micro și mici pot beneficia de un nou ajutor în baza Regulamentelor aprobate prin Hotărârile Guvernului nr. 602 și 603 din 14 august 2023, care stabilesc condițiile ce trebuie întrunite de către solicitant pentru a beneficia de ajutor.

    Astfel, conform pct.14 al Regulamentului cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022, aprobat prin HG nr. 602/2023 în scopul obținerii ajutorului, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții de eligibilitate:
    – să facă dovada însămânțării cu culturi cerealiere din prima grupă pentru recolta anului 2023;
    – să dețină în proprietate, folosință sau să exercite posesiunea asupra terenului cu destinație agricolă;
    – suprafața indivizibilă să nu fie mai mică de 0,5 ha pentru toate culturile eligibile;
    – să nu fie intentată față de acesta procedura falimentului, procedura simplificată a falimentului sau procedura de dizolvare sau lichidare;
    – să nu fie în inclus în Lista de interdicție a subiecților subvenționării;
    – să dispună de un cont banca în monedă națională (lei).

    Totodată, conform pct. 12 al Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022, aprobat prin HG nr. 603/2023, în scopul obținerii ajutorului, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții de eligibilitate:

    ”Atenționăm că o condiție de bază pentru obținerea ajutorului este deținerea dreptului de proprietate, folosință sau posesie a terenului, prin urmare ca rezulta al recomandărilor Curții de Conturi, Hotărârea nr. 64 din 12.12.2022, s-a introdus obligativitatea prezentării actelor ce certifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole, în vederea realizării sarcinilor delegate AIPA și excluderii riscului de acordare dublă a subvenției/compensațiilor, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole”, se arata în comunicatul AIPA care mai precizează și că ”în scopul exercitării atribuțiilor de stabilire a eligibilității dosarelor și facilitării urgentării acestora, AIPA solicită, la momentul depunerii dosarelor pentru mecanismele de ajutor menționate, prezentare dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice (pentru terenurile deținute în arendă se va prezenta Extrasul din registrul contractelor de arendă deținut de APL)”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere

    Ultimele știri

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui