• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii va dubla subvențiile AIPA pentru fermierii și apicultorii bio

    Alina Anghel -

    Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a propus dublarea subvenției din partea statului pentru fermierii care vor să treacă la agricultură ecologică. Aceeași măsură a fost propusă și în cazul apicultorilor din Republica Moldova care vor să treacă la producerea mierii ecologice.

    Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul MAIA, a precizat că, potrivit proiectului, subvenția din partea statului pentru perioada de conversie la metodele de agricultură ecologică pentru legume ar urma să se majoreze de la 3.000 lei/ha (149,77 euro) la 7.000 lei/ha (349,47 euro/ha) în primul an și de la 3.500 lei/ha (174,74 euro/ha) la 8.000 lei/ha (399,40 euro/ha) /hectar în al doilea an. Totodată creșterea subvențiilor va motiva mai mulți legumicultori să cultive produse ecologice. În același timp, scopul măsuri este de a spori și numărul apicultorilor care vor produce miere ecologică.

    Valeriu  Mârzenco: Creșterea subvențiilor nu acoperă impactul scumpirilor

    Valeriu Mârzenco, legumicultor și director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, consideră că majorarea propusă nu este  suficientă în condițiile creșterii prețurilor la materialul semincer și la carburanți. Creșterea subvențiilor AIPA pentru fermierii bio va ușura într-o oarecare măsură munca agricultorilor, ca ei să poată cultiva produse agricole eco.

    „Interesul fermierilor de a cultiva produse eco va crește și din motivul că în ultima perioadă au crescut prețurile la îngrășăminte și pesticide, utilizate în agricultura tradițională. În producția ecologică recolta este mai mică, dar prețurile legumelor ecologice sunt mai mari, în comparație cu situația din agricultura tradițională”, a menționat Vasile Mârzenco pentru ipn.md.

    Apicultorii au costuri mari pentru a trece la producția ecologică

    Subvențiile majorate pentru apicultorii bio nu vor conduce la o creștere a numărului acestora, consideră Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

    „Doritori de a produce miere bio în Republica Moldova sunt mulți, dar să îndeplinești toate condițiile e problematic. Este foarte anevoios, atât din punct de vedere financiar, dar și să găsești spații în care să poți cultiva miere eco. Nu poți să fii sigur că stupii nu vor fi furați sau că ulterior nu va apărea vreo sursă de poluare, care ar putea strica toată afacerea de apicultură ecologică. Stupii pentru producerea mierii ecologice trebuie să se afle la cel puțin trei kilometri de surse vădit poluate.”, a precizat Ion Maxim.

    Apicultorii care vor trece la miere eco trebuie să schimbe toată ceara din stupi, iar un kilogram de ceară costă aproximativ 175-180 de lei (8,69-8,93 euro).

    „Dacă ne vor înțelege cei de la Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului și nu vor autoriza importul de semințe tratate cu produse dăunătoare atât albinelor, cât și omului, posibil că vom avea mai mulți producători de miere bio. Da, aceste substanțe protejează sămânța, dar ele rămân în pământ, în apele freatice, zeci de ani și, cu nectarul cules de albine, nimeresc în miere”, a detaliat Ion Maxim.

    Legislație de certificare în defavoarea producătorilor de miere ecologică

    Președintele ANARM a subliniat că în Republica Moldova există carențe în legislație, care ar pune piedici apicultorilor producători de miere eco să-și vândă marfa.

    „Instituțiile din Republica Moldova care se ocupă de certificarea mierii ecologice nu sunt recunoscute peste hotarele țării, astfel că apicultorii certificați de către aceste instituții nu pot exporta această miere. Pe de altă parte, apicultorii certificați de către instituții recunoscute de UE și la nivel internațional nu-și pot vinde mierea bio pe teritoriul Republicii Moldova. E un paradox”, a remarcat Ion Maxim.

    Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor, în Republica Moldova sunt peste 7.800 de apicultori înregistrați și doar zece dintre ei produc miere eco.


    Te-ar mai putea interesa

    Târgul Apicol 2022 va fi organizat de ANARM în perioada 19-21 august, la Chișinău Este lege în R. Moldova: Apicultorii, anunțați când se fac tratamentele la culturi agricole Mierea din Republica Moldova se va scumpi cu 20-30%

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni