• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Impresiile președintelui Pavel Prisăcaru după ce a vizitat cele mai performante ferme de ovine din Bulgaria

    Iana Gore -

    Modelul fermelor performante din Uniunea Europeană trebuie să fie urmat și de exploatațiile de ovine și de caprine din Republica Moldova, consideră Pavel Prisăcaru, președintele Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine (FNCOC). Întors recent dintr-o deplasare în Bulgaria, reprezentantul din oierit apreciază că performanța trebuie să devină literă de lege și în Republica Moldova, iar aportul unor companii specializate pe servicii se cunoaște în activitatea fermelor.

    Pavel Prisăcaru, președintele Federației Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova a efectuat vizita în Bulgaria pentru a face atât un schimb de experiență, dar și pentru a vedea în funcțiune, în ferme, cele mai noi tehnologii aplicate în exploatarea ovinelor și caprinelor pentru carne și lapte.

    “Vrem să dezvoltăm ramura de ovine și caprine din Republica Moldova. În Bulgaria am vizitat ferme cu rase de ovine Assaf și Lacaune și Awassi pentru că astăzi în Republica Moldova, oaia de lapte este cea mai profitabilă. Nu avem prețuri bune pentru oaia de carne. Dar, rasele respective sunt și lapte și carne”, a declarat Pavel Prisăcaru pentru Agrointeligenta Republica Moldova – MD.AGROINTEL.RO. 

    Pavel Prisăcaru a rămas impresionat de activitatea unei firme specializate – Agritop, o companie care asigură crescătorilor suport de la proiectarea fermei până la întreținerea fermei: “Ei proiectează, construiesc ferme, recomandă și vând utilaje, tot ce e necesar pentru fermă, iar după ce fermierul are activitate, ei vând inclusiv consumabile. Au agenții lor în teritoriu care vin în fermă, efectuează servicii la utilaje și vând și consumabile. Ca noi să ne putem dezvolta, avem nevoie de o așa firmă în R. Moldova. Noi nu putem să avem o firmă dar serviciile să fie făcute de cineva din Bulgaria sau din Europa. Atâta timp cât nu o să avem o așa firmă în care să ne presteze serviciile, noi nu o să ne putem dezvolta”, este teama lui Pavel Prisăcaru.

    Performanța ar trebui să fie pe primul loc

    Un alte aspect care l-a interesat pe Pavel Prisăcaru în fermele bulgărești a fost strategia aplicată pentru o productivitate sporită.
    “În Bulgaria, la o fermă de ovine dacă oaia nu produce câteva sute de litri de lapte, oaia este pur și simplu abatorizată, dar la noi în Republica Moldova, o oaie produce pe perioada lactației aproximativ 80-90 de litri de lapte”, explică diferențele președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine.

    Președintele FNCOC a discutat despre cum este organizat procesul de lucru cu Asociația Producătorilor de Lapte în Bulgaria
    Crescătorii de ovine din Bulgaria sunt sprijiniți de stat, a observat fermierul Pavel Prisăcaru. Iar diferențele de bugete alocate la nivel național sunt grăitoare în acest sens.

    “La noi trebuie să începem de la zero, inclusiv unde este nevoie ca statul să ne susțină. Noi suntem cum era Bulgaria exact 30 de ani în urmă. Drept exemplu: Asociația Crescătorilor de oi din Bulgaria are un buget de 4.000.000 de euro, dar noi anul trecut am avut un buget de 140.000 de lei echivalent a (7.000 de euro), dar vreau să vă spun că din cotizațiile de la fermieri am colectat în jur de 40.000 de lei (2.000 de euro). Dar în Bulgaria au avut 4.000.000 de euro, inclusiv și contribuția statului. Statul este interesat să se dezvolte ramura, pentru că ramura ovine și caprine este o ramură foarte importantă economic pentru economia țării. Dar la noi nu știu din ce cauză dar nu se pun bază pe zootehnii”, este mâhnit Prisăcaru.

    Prioritățile trebuie să se schimbe în Republica Moldova pentru ca zootehnia să fie pusă la locul de cinste pe care îl merită. ”Noi suntem o țară agrară, în primul rând trebuie să fie punct pe zootehnie. Zootehnia trebuie să aibă prioritate peste tot locul. Trebuie să fie niște lucruri divizate. De exemplu: când se participă la o licitație, un crescător – o persoană din zootehnie, trebuie să aibă prioritate față de acel care e din agricultură și atunci zootehnia se dezvoltă, dar astăzi la o licitație participă un agricultor, o persoană din zootehnie și nicicum nu poate să fie același echilibru”, precizează Prisăcaru.

    În concluzie, Pavel Prisăcaru ne-a spus că în R. Moldova sunt foarte puține ferme, două-trei ferme care lucrează aproximativ de 50%, produce cât o fermă din Bulgaria, dar oricum nu sunt consumabile și chiar dacă sunt, sunt cu niște prețuri astronomice și fermierilor nu le este convenabil să le cumpere.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni