• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vladimir Bolea: Nu va exista nicio lege care să interzică semănarea porumbului în Republica Moldova

    Violina Gorcinschi -

    Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea, după ce a făcut o declarație controversată acum câteva zile cu privire la o posibilă interdicție de cultivare a porumbului în anumite zone ale țării, a veni cu explicații și a afirmat că nu poate fi vorba despre nicio lege care să interzică semănarea porumbului în țară.

    Șeful moldovean de la Agricultură a venit cu precizări după afirmația că „probabil o să urmeze la nivel de lege să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi porumb, precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb”. Vladimir Bolea a spus că afirmația „a fost ruptă din context” și că este vorba doar despre anumite recomandări în politicile de subvenționare a agricultorilor. Astfel, potrivit ministrului, fermierii nu vor avea nicio interdicție la semănat, a relatat Ziarul de Gardă.

    porumb
    Fermierii au liber la semănat porumb peste tot în țară (foto: healthline.com)

    Vladimir Bolea: Nu poate fi vorba despre nicio lege care să interzică semănarea porumbului

    Vicepremierul Republicii Moldova a venit cu clarificări cu privire la o declarație recentă care a stârnit reacții puternice printre fermierii din sudul țării. Acesta a precizat că, în urma declarației de presă, anumite afirmații „au fost rupte din context”.

    „(…) De ce vorbeam despre productivitate la briefingul de presă, din care au rupt ăia din context (…). Era vorba că noi trebuie să regionalizăm Republica Moldova (…). Noi trebuie să venim cu recomandări pentru agricultorii din centrul, sudul și nordul țării, care culturi se pretează cel mai bine ca să aibă randament și efect economic, pentru că una dintre componentele de bază este productivitatea. Agricultorul din centru de la Băcioi și cu cel din Ștefan-Vodă au avut aceleași modalități de prelucrare a solului, au folosit aceleași tipuri de fertilizare și îngrășăminte. Unul a avut peste 500 de milimetri precipitații, unul a avut până în 200-250, unul a avut 2,9 și unul a avut 6,5. Tu ai făcut aceleași cheltuieli (…). Cât este de rentabil să faci această activitate în sudul Republicii Moldova? Despre aceste tipuri de recomandări, plus soiuri, hibrizi, culturi, evident, toate vor fi cu caracter recomandabil, pentru că nu există nicio altă modalitate de a interzice unui agent economic să-și planteze. Asta să fie foarte clar și nu există niciun fel de proiect de lege de interzicere. Eu vorbeam în general despre niște lucruri importante (…)”, a declarat Vladimir Bolea.

    Vladimir Bolea i-a liniștit pe fermieri și i-a asigurat că nu poate fi vorba de niciun fel de interdicție la semănat, ci doar despre anumite recomandări de care se va ține cont la subvenționare, cu scopul de a crește profitabilitatea agricultorilor.

    (…) Vreau să spun tuturor care s-au lamentat că nu poate să fie niciun fel de interdicție la semănat. Seamănă ce vrei, cum vrei. Noi o să venim cu recomandări. Evident că toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din Republica Moldova, din sudul țării, să nu falimenteze (…). Noi o să venim cu recomandări în privința tipurilor de culturi care trebuie să fie semănate. Pe noi ne interesează ca agenții economici din sudul Republicii Moldova să fie pe profit, pentru că an de an se repetă povestea sărăciilor și ei găsesc întotdeauna factori externi care fără doar și poate au influențat rezultatul lor (…)”, a declarat ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene