AIPA continuă finanțarea GAL-urilor. Subvenții achitate în avans în proporție de până la 80%
Redacția MD.agrointel.ro -Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), informează că începând cu 22 august, a fost lansat apelul de depunere a cererilor de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER în cadrul celor 37 de Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) selectate spre finanțare din FNDAMR.
GAL-urile vor selecta spre finanțare proiecte de dezvoltare locală în diverse domenii de acțiuni, precum diversificarea economiei rurale, crearea locurilor de muncă; achiziționarea echipamentelor și utilajelor; construcția sau modernizarea clădirilor de importanță economică, socială, istorică și culturală.
Astfel, subvențiile în avans se acordă sectoarelor publice, antreprenoriale și civice, în următoarele proporții:
– Sectorul public – până la 80% din valoarea costurilor eligibile;
– Sectorul civic – până la 85% din valoarea costurilor eligibile;
– Sectorul antreprenorial – până la 60% din valoarea costurilor eligibile.
”Este de menționat, că mijloacele financiare acordate, nu vor depăși suma de până la 200.000 de lei (echivalentul a 10.400 de euro – n.r.) pentru un proiect investițional individual și până la 300.000 de lei (echivalentul a 15.600 de euro – n.r.) pentru un proiect investițional implementat prin asociere a doi sau mai mulți parteneri. Termenul de implementare a proiectului investițional nu va depăși 12 luni”, se arată într-un comunicat de presă al AIPA.
Totodată, în conformitate cu măsurile prevăzute în strategia de dezvoltare locală, se finanțează următoarele domenii de acțiune:
1) Diversificarea economiei rurale, înființarea și dezvoltarea întreprinderilor/ afacerilor noi și crearea locurilor de muncă;
2) Achiziționarea echipamentelor și utilajelor;
3) Construcția/ renovarea/ extinderea/ modernizarea spațiilor și clădirilor de importanță economică, socială, istorică și culturală;
4) Construcția/ renovarea/ extinderea/ modernizarea și dezvoltarea infrastructurii economice în zonele rurale;
5) Stabilirea/ renovarea/ extinderea/ modernizarea serviciilor publice locale;
6) Menținerea și dezvoltarea patrimoniului cultural și natural local;
7) Crearea și dezvoltarea artizanatului/ meșteșugăritului popular;
8) Dezvoltarea turismului rural;
9) Protecția mediului ambiant și a biodiversității;
10) Crearea, dezvoltarea și consolidarea serviciilor sociale.
Informația necesară privind Programul LEADER este disponibilă pe pagina web a Agenției.
Amintim că, pentru anul 2022, din FNDAMR 69,4 milioane de lei (circa 3,6 milioane de euro – n.r.) sunt destinați finanțării proiectelor din cadrul GAL-urilor.
Programul LEADER este un program pilot pentru anii 2022- 2023, care se implementează pentru I-a dată în Republica Moldova din sursele FNDAMR, fiind alocate până la 5% din valoarea Fondului.