Diana Coșalîc, AIPA: ”Guvernul a venit cu trei programe noi de susținere a agricultorilor”
Redacția MD.agrointel.ro -Directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a participat alături de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă privind “Măsurile de susținere a agricultorilor”.
Scopul briefing-ului de luni, 5 septembrie, a fost de a veni cu o claritate și cu cifre reale privind derularea procesului de subvenționare pentru prima jumătate a anului 2022, și mai cu seamă informarea obiectivă și echidistantă a publicului larg privind plățile efectuate, numărul de dosare depuse și autorizate.
În cadrul evenimentului, Diana Coșalîc, a reiterat că „în premieră anul acesta, AIPA gestionează cel mai mare FNDAMR, valoarea căreia constituie 1 750 mil. lei. La situația din 01 septembrie, AIPA a reușit debursarea pe contul solicitanților de subvenții cca 1.100 milioane de lei cu 45% mai mult în comparație cu perioada similară a anului trecut (760 milioane de lei – 2021)”.
Totodată, dna Diana Coșalîc a menționat că circa 80% din sursele financiare sunt orientate direct spre producătorii agricoli, fiind achitate inclusiv restanțele din anul 2021.
„Este de menționat și faptul, că în acest an, Guvernul a venit cu trei programe noi de susținere a agricultorilor. În primul rând vorbim de rambursarea accizei la motorină. Pentru semestrul I, AIPA a recepționat 2.111 cereri de solicitare a suportului financiar pentru rambursarea accizei la motorină. Astfel, suma de 4,6 de milioane de lei au fost achitate pe conturile a 114 producători și curând vor fi debursate sumele și pentru ceilalți producători. Totodată, în anul curent, sunt alocați bani din bugetul de stat pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Astfel, 37 de Grupuri de Acțiune Locală beneficiază de sprijin financiar pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. În prima tranșă le-a fost oferită suma de cca. 17,4 milioane de lei”, a informat Diana Coșalîc.
AIPA reiterează încă odată că-și asumă angajamentul de a examina în termeni proximi cererile depuse pentru a autoriza plățile către toți producătorii agricoli.