Fermierii care declară la AIPA date false vor fi incluși pe o ”listă neagră” și vor pierde subvențiile
Iana Gore -Solicitanții care vor prezenta date neveridice în scopul obținerii surselor financiare vor fi incluși în Lista de interdicție a producătorilor agricoli conform procedurii stabilite prin prevederile Regulamentului.
În ședința de miercuri, 27 aprilie, Guvernul a aprobat Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar, potrivit căruia, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei (45 de euro) per tonă, în cuantum de până la 100.000 de lei (5.000 de euro) anual per beneficiar.
De aceea, conform regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022, solicitanții trebuie să țină cont de următoarele:
- Solicitanții de compensații care au prezentat date neveridice în scopul obținerii nejustificate a surselor financiare vor fi incluși în Lista de interdicție a producătorilor agricoli conform procedurii stabilite prin prevederile Regulamentului privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 455/2017.
- De asemenea, producătorii agricoli care au beneficiat de compensație sunt obligați să ramburseze suma financiară în cazul în care s-a constatat că nu au respectat prevederile prezentului Regulament.
Dosarele de solicitare a compensației împreună cu documentele în original și copiile acestora se depun de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Dosarele se depun pe întreaga perioadă a anului în curs, dar nu mai mult de un dosar pentru un semestru: până la 30 iunie în primul semestru și de la 1 iulie până la 15 noiembrie, în semestrul doi.
Dosarul de solicitare a compensației va conține mai multe documente obligatorii, printre care:
- cererea de solicitare;
- declarația pe propria răspundere privind veridicitatea informației;
- copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;
- copia facturilor de procurare a motorinei achiziționate, începând cu data intrării în vigoare a Regulamentului;
- copia paginilor 1-8 din pașaportul proiectului de înființare a plantației horticole sau copia schiței de proiect, în cazul plantațiilor de arbuști fructiferi sau căpșune.